maandag 15 juli 2024
spot_img

Prachtige machines en voortreffelijke cake

Vrijdag 26 januari: Andijker PCOB-ers op bedrijfsbezoek bij mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman (NK).
Voornamelijk grijze haren (voor zover nog aanwezig) sieren de hoofden van de meeste Andijker PCOB-ers. Maar in die hoofden is interesse in huidige technieken en bedrijfsvoering nog volop aanwezig. Bedrijfsbezoeken zijn dan ook één van de meest aantrekkelijke activiteiten die door de ouderenbond PCOB afd. Andijk worden georganiseerd. Dat bleek ook vrijdag 26 januari weer: een 40-tal leden kwam op bezoek bij mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman.

Boeiend
In de loop van het bezoek werd duidelijk dat bij NK de klant koning is, maar ook wij als niet-klanten plaatsgenoten werden meer dan hartelijk ontvangen. We begonnen in de kantine van het bedrijf, de koffie, thee en cake stond klaar en Annemarie Kooiman-Oegema wist ons met verhalen, foto’s en films te boeien. Na de geschiedenis van het 39 jaar bestaande bedrijf volgde een interessante presentatie over de landbouwmachines die hier bij NK verkocht, onderhouden en gemaakt worden.

Geschiedenis
Nanne Kooiman begon als 24-jarige onderhoudsmonteur op 18 juni 1979 voor zichzelf. Hij huurde een gedeelte van het grote witte gebouw aan de Dijkgraaf Grootweg, daar waar nu huizen staan. Sleutelen aan zijn favoriete merk tractoren – Volvo BM – en het bouwen van landbouwwerktuigen. Administratie was en is het domein van Annemarie die door de jaren heen het werk voor het groeiende bedrijf en eveneens groeiend gezin prima wist te combineren: “Gewoon wat vroeger je bed uit, dan heb je nog genoeg tijd om leuke dingen met de kinderen te doen”. Uitbreiding op dezelfde locatie volgde in 1984 en in 1987, in 2003 werd de eerste paal geslagen van het huidige pand op het industrieterrein.

Nu
Anno 2018 is Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman gegroeid naar een internationaal opererend bedrijf, met met name veel klanten in Duitsland. NK is dealer van Valtra en New Holland tractoren en tuin en park machines, cameragestuurde schoffelmachines van Robovator en importeur van Ferrari plantmachines. Verder levert NK nog vele andere producten, om er een paar te noemen: kistenwassers, doekoprolmachines, slakkenkorrelstrooimachines, vloeibare bemestingsystemen. Zie www.nannekooiman.nl voor een compleet productoverzicht, ook van de eigen productie van werktuigen zoals rijenspuiten en transportwagens.

Service
NK staat voor levering, onderhoud én service van de tractoren, machines en werktuigen. Alles wordt in overleg met de klant pasgemaakt voor het doel en naar de wens van de klant. Door middel van 3d computerontwerp en -animatie krijgt de klant een goede indruk van het eindresultaat vóórdat met de aanpassing/productie wordt begonnen. Benodigd plaatwerk daarvoor wordt millimeter nauwkeurig met een lasersnijmachine gesneden bij de overburen: AllRound Vegetable Processing.

Kijkje onder de motorkap van een Ferrari

Grandioos
Wij PCOB’ers kregen tijdens dit bedrijfsbezoek een boeiende indruk van de vele mogelijkheden die deze machines en werktuigen in de land- en tuinbouw bieden. Door de heldere presentatie en rondleiding in het bedrijf door Annemarie en zoon Wim kregen ook de niet-ex-landbouwers onder ons een duidelijk zicht op de vele mogelijkheden die landbouwmechanisatie tegenwoordig biedt. Grandioos! Een kijkje op de website van NK met informatieve filmpjes van harte aanbevolen.

Bedankt
Bedankt Annemarie, Nanne, Wim. Jullie hebben ons een heel mooie en interessante middag bezorgd met een boeiend kijkje in de keuken van jullie prachtige bedrijf. En ook bedankt voor de voortreffelijke cake!
Jan R. Koen

Meer weten over ouderenbond PCOB?
secretaris@pcobandijk.nl of 0228 591981

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen