woensdag 24 april 2024
spot_img

Profwielrenster Eva Buurman heeft honger naar de fiets

Ook voor onze Westfriese troef Eva Buurman (25) was het een teleurstelling dat het wielerseizoen abrupt werd stopgezet vanwege de coronacrisis. “Ik had goed getraind in de winter en was in vorm”, blikt zij terug. Door de corona waren er geen wedstrijden meer en moest zij zichzelf in conditie zien te houden. Eind juli stond zij in Spaans Baskenland, samen met vijf collega’s van Boels Dolmans Cycling Team, aan de start bij de officiële hervatting van het seizoen. “Heerlijk, want ik had weer honger naar de fiets!”

Deze wedstrijd kende trouwens zo zijn eigen coronaperikelen. Tien van de 25 teams, waaronder het CCC-Liv Team van Marianne Vos, trokken zich op het laatste moment terug. Dit onder meer vanwege een sterke toename van het aantal coronagevallen in de regio Navarra.

Nederlands studentenkampioene
Eva Buurman groeide op met skeeleren en stapte in 2013 over naar het wielrennen. Ook hierin bleek zij talentvol. In 2014 werd zij in Utrecht gekroond tot Nederlands studentenkampioene. Via de profteams Parkhotel Valkenburg – Destil en het Britse Trek – Drops belandde zij in 2019 bij de superformatie Boels-Dolmans. Met ex-wereldkampioene Chantal van den Broek – Blaak, Europees kampioene Amy Pieters en regerend Olympisch kampioen Anna van der Breggen heeft ploegleider Danny Stam absolute toppers onder zijn hoede.

Ondersteunende rol
“Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van dit team”, vertelt Eva. “We hebben meiden die wedstrijden kunnen winnen en dat is ook ons doel: zoveel mogelijk wedstrijden winnen. Daarbij heb ik vaak een ondersteunende rol. Bij Boels-Dolmans train en koers ik met de beste wielrensters ter wereld. Ik moet er in verschillende wedstrijden simpel gezegd voor zorgen dat de topvrouwen zo lang mogelijk fris blijven zodat zij het in de finale af kunnen maken.”

Nog wat stapjes maken
Betekent dit ook dat Eva zelf nooit in een winnende positie komt? “Zeg nooit nooit”, lacht ze. “In een wedstrijd kan van alles gebeuren. Wij krijgen de vrijheid om zelf te koersen waardoor je kansen kan creëren. Mijn droom is om uit te blinken in koersen als Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.”

Maatschappelijke carrière
Eva is afgestudeerd als gezondheidswetenschapper. “Mijn maatschappelijke carrière staat nu stil. Ik richt me volledig op het wielrennen en geniet daar enorm van. Ik ben nog jong en na het fietsen komen er vast dingen op mijn pad waar ik een uitdaging in zie”, zegt ze vol vertrouwen.

De kleine raket
De wielerkalender voor de dames kent dit najaar nog vele mooie wedstrijden. De Westfriese wielerliefhebbers kunnen Eva Buurman – bijgenaamd De kleine raket – dit jaar van nabij volgen. De wedstrijden van de Women’s WorldTour (WWT) worden namelijk allemaal live op televisie uitgezonden. Eva was afgelopen weekend al in beeld tijdens het NK wielrennen waar zij als 13e eindigde.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen