dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Raku stoken tijdens Kunst en Tuinroute

Tijdens de Andijker kunst- en tuinroute op zaterdag 25 mei a.s. wordt er in de tuin van Dijkweg 284 raku gestookt door keramiste Bets de Vries-Dekker.

Voor tien euro kan je zelf een kommetje glazuren en laten bakken volgens het raku stoken-proces. De oven is vanaf 13.00 uur heet genoeg opgestookt om de schaaltjes te kunnen bakken, glazuren kan al vanaf 11.00 uur. De Japanners wisten het al, het resultaat is altijd weer een verrassing!
Raku betekent namelijk ‘geluk door toeval’ en is oorspronkelijk een Japanse manier van keramiek stoken. Tijdens het bakproces wordt er zowel vuur als rook gebruikt. Nadat het aardewerk tot ongeveer 1000 graden is verhit, wordt het met een tang uit de oven gehaald en in een afgesloten ton met zaagsel gelegd. Door de hitte van het aardewerk gaat het zaagsel smeulen en onttrekt zuurstof uit de klei en het glazuur. Na een kwartier in de raku-oven wordt het aardewerk gekoeld en geplaatst in een bak water. Hierdoor worden de patronen die in de oven zijn ontstaan, vastgelegd op het aardewerk en craqueleert het glazuur heel mooi.
Kom op tijd, want op = op! Ook zelf meegebrachte werkstukken kunnen tegen een kleine vergoeding raku gestookt worden.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen