maandag 22 april 2024
spot_img

Rapidtoernooi Schaaklust

Met de aanvang van het nieuwe jaar in het zicht werd eind december 2019 in Dorpshuis Centrum het vertrouwde Rapidtoernooi gehouden. De deelnemers kennen inmiddels het klappen van de zweep. Zij leggen 10 euro neer en verschaffen zich daarmee toegang tot het evenement. Tevens worden zij in het bezit gesteld van 4 consumptiebonnen. Met behulp hiervan kunnen zij aan de bar de daarop vermelde etens – en drinkwaren ontvangen.

Het toernooi wordt als vanouds gekenmerkt door een harmonieuze en ontspannen sfeer. Het totaalplaatje spreekt de mensen kennelijk aan want het toernooi wordt al een fors aantal jaren trouw bezocht door een ongeveer gelijkblijvend (groot) aantal mensen. Het is het intrappen van een open deur maar het zal duidelijk zijn dat het bestuur van Schaaklust zich gelukkig prijst met deze gang van zaken. Ditmaal traden zelfs 20 teams, bestaande uit 85 mannen en vrouwen, tegen elkaar in het strijdperk. Het team dat de afgelopen jaren consequent als eerste eindigde, ging ditmaal de arena in onder de naam De Waagtoren.

Als ik het goed heb gezien, waren er naast vertrouwde gezichten in dat team ook nieuwe spelers aangetreden. Op de uitkomst van hun wedstrijden had dit geen enkele invloed. Van meet af aan beten al hun opponenten in het zand. Aanvankelijk hielden enkele teams nog min of meer gelijke tred, na 3 rondes hadden Het Schaakkasteel, Onderdanen van Toine en Vrienden van Bakkum 5 matchpunten vergaard (één minder dan de koploper). Na 4 rondes was het verschil al opgelopen tot 2 matchpunten. Onderdanen van Toine, Vrienden van Bakkum en Effe Kijke volgden met 6 matchpunten. Na de 5de ronde bedroeg de kloof al 3 matchpunten. Met het opmaken van de balans na de 6de ronde constateerde uw verslaggever dat alleen Het Schaakkasteel op 3 matchpunten volgde; het verschil met de daarop volgende teams bedroeg 4 of meer matchpunten. De Waagtoren had al zijn wedstrijden gewonnen met 12 matchpunten en 20 bordpunten, slechts 4 bordpunten werden ingeleverd. Voorwaar, een prestatie van formaat!

Waarnemend voorzitter Cor Gorter nam de afsluiting van het gebeuren voor zijn rekening. Hij nodigde Nico Weel uit naar voren te komen. Al een flink aantal jaren verzorgt deze de indeling van de teams die gedurende de dag tegen elkaar uitkomen. Het belang van zijn inbreng bij het succesvolle verloop van het toernooi kan niet genoeg worden benadrukt. Als stoffelijk blijk van dank van het bestuur overhandigde Cor hem een fles wijn. Vervolgens reikte hij een fraaie beker uit aan de winnaar: De Waagtoren. Persoonlijk kregen deze spelers ook nog een lekkere schnitt. De prijs voor de beste individuele score ging naar 2 mensen: Danny de Ruiter van De Waagtoren en Pieter Hopman van Effe Kijke. Beiden scoorden 6 uit 6. Voorts kregen ook nog 2 op een willekeurige plaats geëindigde teams een prijs. Een loting lag daaraan ten grondslag. De gelukkigen waren KTV 2, alle spelers ontvingen een pak/fles Flevosap en Young, gifted and black and white die ieder een ananas verwierven. En ten slotte, de aanmoedigingsprijs ging naar No time to think en bestond uit een aantal mandarijnen.
Cor sloot omstreeks 17.00 uur het evenement af. Hij signaleerde dat het bestuur zich gaat beraden op de invulling van het jaar 2020, nu het organiseren van het toernooi omstreeks het gebruikelijke tijdstip wat problematisch is in verband met de situering van beide kerstdagen. Jaap Gorter

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen