maandag 20 mei 2024
spot_img

Recensie: Actie op de redactie door KNA

Dit keer heeft KNA, onder leiding van regisseuse Marjan Harders weer voor prachtig amusement gezorgd.

We kregen een kijkje op de redactie van het boulevard/ roddelblad “Wie kent Wie” met aan het stuur de iets wat cynische en bazige Wilma Zwamminga (Yvonne Bloemendaal). Onder haar gezag werken Sjoukje Tiepstra (Petra Gorter), die de wind van voren krijgt van Wilma en fotograaf Edwin Smullenmaar (Ron van Gelderen) die nou niet echt een enorme aanwinst is voor de redactie. Samen vormen zij een hilarisch drietal. Yvonne Bloemendaal wist Wilma prachtig neer te zetten als de tiran die neer kijkt op haar personeel. Met flinke uithalen naar Sjoukje en ook Edwin ontkwam niet aan een aantal harde woorden. Petra Gorter zette Sjoukje goed neer als de onzekere en niet al te slimme vrouw. Met z’n drietjes moeten ze het al zo slecht lopende blad draaiende houden. Om er nog wat extra druk op te leggen dreigt de eigenaresse van de uitgeverij, mevrouw van Daden (Karin Grooteman), de stekker er uit te trekken.

Om het blad, het personeelsuitje en de banen van de drie te redden belooft Wilma een grote primeur. Maar die grote primeur wordt in de weg gelopen door de nog steeds niet doorgebroken volkszanger Frans Sloper (Frans Kwantes). Frans kon zijn karakter zo neerzetten dat je zelf als toeschouwer er ook de kriebels van kreeg. Maar ook de uitgerangeerde zangeres Patty Paay (Ineke Schuurman) wist het kantoor keer op keer te vinden.

Ineke Schuurman zette Patty niet alleen hilarisch neer met haar acteerkunsten, ook het uiterlijk was een heerlijk verkeerd beeld om naar te kijken. Met een flink verbouwd gezicht, een volle boezem en iets te onthullende kleding voor Patty’s leeftijd. Om er nog een schepje boven op te doen wordt de redactie versterkt door stagiaire Anne-Fleur van Daden (Renate Groot), dochter van de eigenaresse van de uitgeverij. Ook Renate Groot wist haar karakter sterk neer te zetten en had ook een paar scherpe grappen.

Na een aantal wanhopige pogingen om in het blad te komen, komt Frans op zeer verdachte wijze te overlijden op de redactie. Al snel wordt er uit gegaan van moord en iedereen is verdacht. Wat het nog verdachter maakt is dat het lijk weg is. In de hoop op nog een beetje publiciteit komt Patty aanzetten met de bekentenis dat zij en Frans een geheime relatie zouden hebben. Ook manager van Frans Sloper, broer Hans Sloper, probeert nog een graantje mee te prikken. Ondertussen is rechercheur Adriaans (Sandra van Dokkum) druk bezig met een onderzoek. Als er een verdachte koffer word gevonden die een tikkend geluid maakt weet Hans Sloper de bom te ontmantelen. Echter is Anne-Fleur toch wel erg benieuwd hoe die bom er nou uit ziet en of er überhaupt een bom in zit. Zodra ze de koffer open doet blijkt er geen bom in te zitten en valt haar oog op een nep snor. De snor is een exacte replica van de snor die zich onder de neus van Hans bevindt. Zonder er over na te denken rukt ze de snor van zijn gezicht en werd het zeer duidelijk dat het Frans Sloper is. De verbazing van de omstanders is groot. Het blijkt dus dat Frans zich in de toiletten verwond had en een lichte aversie tegen bloed had. Daardoor ging hij dus van zijn stokje midden in het kantoor. Toen hij later in de “Wie kent Wie” las wat er met hem was gebeurd en dat daardoor zijn cd verkoop beter liep kon hij dit wel gebruiken en speelde hierop in. Om de lezer, Wilma en mevrouw van Daden niet teleur te stellen na zo een goed verhaal moesten ze een alternatieve versie bedenken waarom Frans weer op de been is. Ook zouden ze heel wat uit te leggen hebben aan rechercheur Adriaans. Uiteindelijk komt het erop neer dat hij een geheim agent bij de T.Z.N. was. (Terroristen Zonder Naam).

Het was een groot vermaak om dit stuk te mogen zien. Er werd goed op elkaar ingespeeld en het spel tussen de verschillende karakters was prachtig om te zien. Het stuk was goed opgebouwd met al in de eerste minuten scherpe humor.

Een bezoeker

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen