vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Recycle-koeien en Opperdoezer tapas

Het CDA bezocht op vrijdagmiddag 14 juli drie bijzondere agrarische bedrijven. Het Koeienhuis​ in Benningbroek, Agroplant BV​ in Medemblik en, mmv de telersvereniging, de aardappelvelden van de Opperdoezer Ronde​ in Opperdoes. De afdeling Medemblik was in gezelschap van Esther de Lange​ (CDA-Europa), Jaco Geurts​ (CDA-Tweede Kamer), Jaap Bond​ (CDA-Noord-Holland) én wethouders, raads-, bestuursleden en leden uit de afdelingen in Hoorn, Enkhuizen, Koggenland, Stede Broec, Drechterland, Heerhugowaard en Purmerend.

De startlocatie was Het Koeienhuis; Nederlands grootste veehouderij met Japanse Wagyu koeien. De kudde van Klaas en Wendy Vlaar is inmiddels uitgegroeid tot ruim 240 dieren en is daarmee de grootste volbloed Wagyu-boerderij van Nederland. Vol passie vertelde Klaas over zijn ‘recycle-koeien’, het belang van gezonde voeding en de uitdagingen die het houden van deze bijzondere veestapel met zich meebrengt.

De volgende stop was bij Agroplant BV in Medemblik; een lokaal familiebedrijf dat al 90 jaar actief is in de aardappelhandel. Er wordt voornamelijk gehandeld in pootaardappelen en deze worden geëxporteerd naar meer dan 50 landen. Joris van der Lee vertelde over alles wat hier bij komt kijken alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hoe verder hij in zijn verh aal kwam, hoe duidelijker het werd; ook dit bedrijf is heel bijzonder.

Vervolgens gaf Koos Zwaan ons een kijkje in de wereld van de Opperdoezer Ronde; een ambachtelijke aardappel met een bijzondere smaak. Hij wordt geteeld op de zavelgronden in- en rond het dorp Opperdoes. Er zijn ongeveer 25 telers en sinds 1996 is de naam “Opperdoezer Ronde“ een Europees Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). In Nederland zijn er slechts zes producten die dit label dragen. Koos vertelde met zoveel enthousiasme over dit aardappeltje, dat moest wel bijzonder lekker zijn.

Jaap Bond sloot de presentaties af. Met zijn kennis van zaken verbond hij de drie bezoeken met elkaar, met Greenport NHN​ en met De West-Friese Tafel​. We wonen in een bijzonder veelzijdig deel van Nederland en daar mogen we zeker trots op zijn!

Hierna werden de proefvelden van Agroplant aan de Almereweg in Opperdoes bezocht. Tot slot konden de liefhebbers nog zelf rooien en proeven. Miranda Zwaan en Japke Vijn serveerden vanuit hun foodtruck Opperdoezer tapas zodat iedereen op een geslaagde én smakelijke middag kan terugkijken.

Klaas en Wendy, Joris en Jeroen, Koos en Miranda, Kees en Japke, en alle anderen die zich hebben ingespannen om deze middag zo succesvol te maken – hartelijk bedankt!

Namens CDA Medemblik, Els van den Bosch en Claudia Selders-Kroezen

Foto’s en video via @cdamedemblik op Twitter en CDA Medemblik op Facebook

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen