vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Reis door het heelal bij Orion tijdens de 43ste landelijke sterrenkijdagen

Ook Volkssterrenwacht Orion is tijdens dit landelijke evenement op zaterdag 16 maart van 19.00 – 22.00 uur open voor publiek om door telescopen de sterrenhemel bewonderen.

Beleef en bewonder met vrienden en familie de sterrenhemel tijdens het grootste en langstlopende sterrenkijkevenement van Nederland. Bij Orion is publiek, zowel jeugd als volwassenen, van harte welkom!

Soms vraag je je af wat zich boven je hoofd daar afspeelt in het heelal. Een tipje van de sluier hierover wordt opgelicht bij Volkssterrenwacht Orion.

Nog nooit de kraters van de maan gezien van heel dichtbij? Kom deze dan bekijken door de grote telescopen, die bij Orion staan!
Deze giga grote telescopen staan in de koepelruimte om naar het heelal gluren; met eigen camera of mobiele telefoon kan er via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?
De planeet Mars is ook te zien.

Op het dakterras van Orion staan tevens een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, plameten, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

De avond bestaat uit een boeiend programma:
In het planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen); er worden o.a. leuke natuurkundige proefjes gedaan en er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme; ook kan er gekeken worden door microscopen en een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote touchscreen.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.

De toegang is gratis en er hoeft van te voren niet te worden aangemeld. Orion is te vinden aan de Veilingweg 21B ( op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel ( aan de rand van het natuur/recreatiegebied het Streekbos). Meer info op www.volkssterrenwachtorion.nl of via 06-48850445.

Ook sterrenwachten elders in Nederland zijn tijdens deze landelijke sterrenkijkdagen open voor publiek. Kijk voor het adres op www.sterrenkijkdagen.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen