dinsdag 10 december 2024
spot_img

Renovatie van het Gemaal ‘Het Grootslag’ is afgerond!

Marco Bats (40) is sinds 2009 gebiedsbeheerder bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Andijk. Twee jaar geleden is bij gemaal Het Grootslag begonnen met een renovatie en deze is klaar. De dieselmotor is eruit en alle motoren werken nu volledig elektrisch. Wij nemen een kijkje bij het Grootslag en gaan in gesprek met Marco.

Volledig geautomatiseerd
Er wordt nog weleens gedacht dat er meer mis kan gaan of kwetsbaar kan zijn als alles vol elektrisch is. Want wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Marco: “Nu alles vol op elektra werkt heb je minder kans op storingen en is alles veel makkelijker te repareren. Natuurlijk is er altijd een kans dat er iets mis kan gaan, maar deze is zo klein. En we hebben genoeg aggregaten die de gemalen in Noord-Holland kunnen ondersteunen”. Doordat alles geautomatiseerd is hoeft Marco gemiddeld één uur per dag voor zijn werk bij Het Grootslag aanwezig te zijn. “Elk schroefje wat eventueel los zou kunnen raken kun je bij voorbaat al op de computer bekijken. Tijden veranderen en dat is ook de reden dat we met de tijd mee gaan en de renovatie ook hier in Andijk in gang hebben gezet”. Hiernaast is Marco buiten aan het werk met de controle van vergunningen, inspecties en klachten/vragen afhandelen. Het werken in Andijk is voor Marco, zelf afkomstig uit Opmeer, een leuke uitdaging. “Het is een mooi gebied met veel verschillende delen in een vlak poldergebied. Het werk verveelt nooit, want je weet nooit wat je per dag tegen gaat komen”.

Andijk is de achtertuin van alle Andijkers
Het HHNK heeft belangen bij alles wat te maken heeft met dijken, wegen, water enz.. Als er ontwikkelingen, uitbreidingen of bouwplannen zijn is Marco hierbij betrokken. Ook ideeën en wensen van mensen zijn voor hem belangrijk. “Het is fijn dat de mensen meedenken en indien nodig kijken we altijd of we er wat aan of mee kunnen doen en mee kunnen nemen in ons beleid”. Ook vindt Marco het belangrijk dat de mensen ook hun eigen verantwoording nemen en begrip voor elkaar hebben. “Andijk is de achtertuin van alle Andijkers en laten we dat met elkaar ook netjes en knap houden”. Een voorbeeld wat Marco geeft is bijvoorbeeld de boer die met zijn tractor op de polderweg rijdt. “Praktisch iedereen kent elkaar en ook boeren moeten werken en dan kan er inderdaad modder op de weg terecht komen. Maar als iets te gek wordt, in welke vorm dan ook, bel elkaar even op en geef de tip dat iets bijvoorbeeld te vies wordt”. Want hoe zeer Marco zijn werk ontzettend leuk vindt, hij wil niet degene zijn die steeds met de belerende vinger moet wijzen. “Er zijn regels, maar het is het overleg met elkaar en de bewustwording die het makkelijker maken. Naast het werk van HHNK zorgt het begrip voor elkaar ervoor dat Andijk een prachtig mooi dorp blijft”!
Voor meer informatie over renovaties/bouwplannen en meer in en over Andijk met betrekking tot het HHNK kijkt u op: www.hhnk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen