dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Repareren? Of keuzes voor de toekomst?

In de politiek zijn we soms iets te goed in het reageren op de actualiteit ipv de lange termijn. Dan moet er gerepareerd worden wat eerder is blijven liggen. Er wordt ons weleens herinnerd: let op, jullie gaan over het beleid, de wethouder en ambtenaren over de uitvoering. We moeten dan oppassen dat we “niet teveel op de uitvoering gaan zitten”.

Maar soms is het van tevoren ook lastig om het juiste beleid te formuleren om de uitvoering te krijgen die je wilt. Jaren geleden is bij de eerste cultuurnota aangegeven dat we het belangrijk vonden dat verenigingen kinderen betrekken bij cultuur. Dat dat er op neer kwam dat alle culturele verenigingen die niks met kinderen doen, hun subsidie kwijt raken bleek pas bij de uitwerking in een jaar dat er flink bezuinigd moest worden.

Hopelijk kunnen we dat komende tijd repareren, deze begroting willen we samen met o.a. de partij Morgen! de toeristenbelasting meer in lijn brengen met de regiogemeenten, en met dat geld onder andere het cultuurbudget voor de musea meer door de toeristen laten betalen, zodat er meer geld uit het cultuurbudget overblijft voor de verenigingen.

Waar we nu de kans hebben om van tevoren aan de knoppen te zitten is de omgevingsvisie. De meeste inwoners zal dit weinig zeggen, velen kennen waarschijnlijk wel uit het nieuws de al vaak uitgestelde omgevingswet, daar komt dit uit voort. Op vele vlakken horen wij als we iets willen “repareren” dat dat eerder zo is besloten, zonder te weten dat dit zo is. Met de omgevingsvisie maken we eigenlijk een blauwdruk hoe we willen dat onze gemeente er op allerlei vlakken uitziet over 20 jaar. Ik hoop dat inwoners hier ook met ons meedenken en zich gaan laten horen!

Bart Huisman
Fractievoorzitter GroenLinks Medemblik. 06 23 25 65 60

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen