maandag 4 maart 2024
spot_img

Ria Manshanden blikt terug op afgelopen jaren politiek

Ze omschrijft zichzelf als ‘een kijker’. “Ik ben iemand die oog heeft voor de schoonheid van het landschap, ik kijk als een kunstenaar en kan erg van mooie dingen genieten. Dus viel mijn oog ook op de veranderingen en ik stoorde me aan de gigantische verrommeling van het landschap, de vele grote schuren en kassen. Dat vond ik ronduit lelijk!”

“Altijd heb ik een sterke mening gehad en ‘een grote mond’ hebben vind ik prima. Echter, van roepen langs de lijn zonder onderbouwing of plan voor verbetering moet ik niks hebben.”

Meedenken
Ria rolde de politiek in door een vraag van een toenmalig raadslid. “Joke Schouw (toentertijd raadslid voor GroenLinks) vroeg mij op een moment of de politiek niks voor mij was. Of ik zin had eens een fractievergadering bij te wonen? Zo kwam het dat ik eens aanschoof en werkelijk: het voelde als een warm bad. Al snel was ik aan het meedenken over problemen en aan het brainstormen over oplossingen. Actief meedenken werd al spoedig een plekje als commissielid.”

Voorkeurstemmen
“Bij GroenLinks vond ik helemaal mijn draai. Tijdens de verkiezingen die plaats hadden rondom de fusie (van Andijk, Wervershoof en Medemblik) stond ik op een niet verkiesbare plek, maar werd met voorkeursstemmen toch gekozen als raadslid.” Ria vertelt: “Dat vond ik erg bijzonder en ook mooi. Als raadslid kon ik nog meer doen dan vanaf de zijlijn als commissielid. Met veel plezier ben ik vele jaren in de Raad actief geweest.”

Biodiverstiteit
Na ongeveer 17 jaar politiek actief te zijn geweest, waarvan 14 jaar als Raadslid heeft Ria veel bereikt. Om maar een paar dingen te noemen, de bomenmotie komt van haar hand, bij de afschaf van Round up speelde zij een grote rol en de oprichting van de werkgroep Biodiverstiteit komt o.a. uit Ria’s koker. “Vooral op het gebeid van groenbeheer hebben we flink wat stappen gezet en heel wat bereikt op het gebied van de verbetering van de biodiversiteit,” klinkt zij tevreden.

Mannen en vrouwen verschillen
Gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen is een bekend verschijnsel. “Zelf zag ik het ook wel. Ik ervaarde het echter als een uitdaging, een aanvulling en een kracht. De afgelopen vier jaar heb ik daarin veranderingen gezien en werd ik mij bewuster van het minder positieve verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen. Vanaf die tijd bemerkte ik ook de belemmeringen en beperkingen die de verschillende ego’s en het hanengedrag met zich meebrachten.”

Tijd voor nieuwe mensen
“Inmiddels vond ik het tijd het stokje door te geven. Je merkt dat je jezelf gaat herhalen en dat er nieuwe mensen klaar staan. Die wil ik ook de ruimte gunnen, met hernieuwde inzichten en daadkracht.” Ria vervolgt: “Natuurlijk blijf ik wel betrokken, vooral bij de werkgroep Biodiversiteit samen met IVN en KNNV blijf ik actief.”

Liefde voor mensen
“Politiek is liefde. Liefde voor mensen en oprechte betrokkenheid bij het algemeen belang,” zegt Ria ter afsluiting mooi. “De politiek heeft de verantwoordelijkheid voor de grote lijnen, zonder zich af te laten leiden door de waan van de dag. Soms kan iets nu heel belangrijk lijken, maar eigenlijk strooit dat alleen zand in de molen. Mijn tip voor alle politici is dan ook: blijf bij de idealen die jou in feite richting de politiek hebben gestuurd, dan verlies je jezelf niet en ook je doel niet uit ‘t oog. Dat is in ieders belang.”

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen