dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Rick Braak komt met zijn oliebollen naar ‘Andijker kermis’

Als ik Rick bel is hij net onderweg om een zweefmolen af te breken. ‘”Die van mij heb ik gister al gedaan maar een vriend zat omhoog, dus die help ik effe”, aldus Rick Braak uit Grootebroek. Het kermis seizoen is nu wel een beetje voorbij, maar kermis Andijk staat nog voor de deur en daar zal Rick aanwezig zijn met zijn oliebollenkraam.

Kermisfamilie
In 1912 is familie Braak gestart met de kermisattracties. Rick is de vierde generatie die actief is in het kermisgebeuren. “Wie weet worden mijn kinderen de vijfde generatie, maar ze zijn nog wat jong om dat nu al te weten, de oudste is pas zes”, vertelt Rick. Hij is zelf vanaf zijn zeventiende fulltime bezig met de kermisattracties, tot die tijd was hij immers leerplichtig. “Zodra ik uit school kwam ging de tas in de hoek en ging ik mijn vader helpen.”

Attracties
Inmiddels kan Rick bijna zelf een kermis beginnen in zijn schuur. Het kermisbedrijf bestaat inmiddels uit twee zweefmolens, een schiettent, een boksbal, een waterspuit en een voetbalspel. “Ik heb er een tijdje terug een tweede zweefmolen bijgekocht om te verhuren voor feesten en partijen, dat werd al vaker gevraagd maar ik moest telkens nee verkopen. Nu hoeft dat niet meer.”

Hulp
Rick doet het meeste met behulp van zijn gezin. Zijn moeder helpt mee waar nodig en zijn vrouw ook als ze tijd heeft. “Mijn vrouw heeft een baan en zolang dat kan moet ze dat ook lekker doen, voor in de toekomst zien we wel hoe het gaat lopen.” Rick is zelf veel van huis maar zorgt wel dat hij thuis slaapt. “Ik heb een woonwagen maar deze heb ik verhuurd, het is niet de bedoeling dat het allemaal ten koste van mijn gezin gaat.”
In de winter is het wat rustiger, dan is het tijd voor het onderhoud aan de machines en staat hij nog in zijn oliebollenkraam.

Oliebollenkraam
Ricks’ vader, die helaas vier jaar terug overleden is, is ongeveer dertig jaar geleden begonnen met de oliebollenkraam. “Het recept van toen gebruiken we nog steeds, in de praktijk is het allemaal een beetje hetzelfde maar de hoeveelheid per ingrediënt doet ieder op z’n eigen manier.” Wil je de oliebollen van Familie Braak wel eens proeven? Van 19 oktober t/m 21 oktober is Rick te vinden op kermis Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen