dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Riet en Jan Neefjes wonen op historische plek

In de monumentale stolpboerderij aan de Bangert in Andijk wonen Jan Neefjes (80) en zijn zus Riet (82) al vanaf hun geboorte. “We zijn hier geboren en opgegroeid. Samen met nog een zus en een broer woonden we hier met onze ouders in de woonkeuken van de boerderij,” vertelt Jan tijdens een rondleiding door de grote stolp.

“Waar eerst het hooi lag is nu een grote collectie schilderijen te zien. Ik verzamel graag mooie dingen. Ruimte hebben we genoeg, dus we kunnen alles een plekje geven. Ook de tuin hebben we gebruikt om mooie dingen neer te zetten. Hier is een beeldentuin gerealiseerd.”

Historie van de stolp
De boerderij is lang in gebruik geweest als gemengd bedrijf. Later werd het een melkveehouderij. De koeien stonden in de boerderij totdat er in 1979 een Zuid-Hollandse stal werd gebouwd. Toen verhuisde de dieren naar de stal achter op het erf. In 1997 is er gestopt met melkvee en werd de boerderij enige tijd het thuis van vleeskoeien. Ook die zijn inmiddels van het bedrijf af. De stolp fungeert nu als woning voor broer en zus Neefjes en herbergt verder een mooie collectie van antiek en curiosa. Grotendeels hebben die spullen een plek gekregen in de oude stallen en op de voormalige hooizolder.

Dieren horen bij een boerderij
Een boerderij zonder koeien betekent niet dat Jan en Riet zonder dieren zijn. Overal om het huis lopen kippen. De pauwen en duiven weten precies wanneer boer Jan gaat voeren. “Het landje hier voor het huis huur ik al 50 jaar van de gemeente en daar staat een soort kinderboerderijtje. Wij noemen het de dierenweide. Heel veel mensen lopen dagelijks even langs de dieren. Er lopen kippen en schapen, maar ook een hert en een nandoe. Een kalkoen en een Indische loopeend staan eensgezind met een prachtige zwarte zwaan te wachten op ‘boer Jan’. Riet en Jan wonen naar volle tevredenheid deze unieke plek met rondom veel bomen en water.

Geen subsidie
Jan is het landje 50 jaar terug gaan huren om er wat kalfjes te laten lopen. “ Later heb ik er een hoog hek omheen geplaatst en hebben er herten gelopen. Nu is er nog één hert over en die heeft gezelschap van een grote variatie aan dieren. Het kost flink wat werk om alles knap te houden. Het geeft heel wat drukte, maar dat houd me bezig,” zegt Jan. Stilzitten kan altijd nog en als je daarmee begint, dan word je alleen maar snel oud is zijn motto. “Ik heb nooit subsidie ontvangen en wil dat ook zeker niet. Natuurlijk hoop ik de dierenweide nog lang te behouden. Maar als het niet meer gaat en lichamelijke ongemakken te groot worden, moet ik kijken hoe verder. Het komt zoals het gaat. Voor als nog genieten Riet en ik van onze bijzondere woonplek, met de hele beestenboel. De buurtbewoners en buurtkinderen genieten met ons mee en zo hoort het ook. Samen er iets moois van maken.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen