woensdag 26 juni 2024
spot_img

Rob en Agnita de Wit stoppen oude stolp vol liefde

Na 29 jaar naar volle tevredenheid gewoond te hebben op de Burgemeester Doumastraat voelden Rob en Agnita de Wit de behoefte om te verhuizen naar een plek met meer ruimte om het huis en plaats voor een (klus)schuur.
Die plek vonden ze toen Dijkweg 281 ineens te koop bleek te staan. “Wij waren al een tijdje aan het rondkijken op huizensites zoals Funda en opeens zagen we deze stolp er tussen staan. Wij waren onmiddellijk verkocht!” vertelt Agnita.

Agnita aan het schilderen “want de handen moeten uit de mouwen.”

Verdiende liefde
In 2016 betrokken zij de stolp aan de Dijkweg. “De oude boerderij uit 1909 was prima bewoonbaar, maar de boerderij had niet de warme sfeer die wij zochten. Verder waren er voldoende klussen die wij aan zouden willen pakken om de boerderij in zijn oude glorie te herstellen,” vertelt Agnita over ‘hun’ stolp. “Dit oude pand is op ons pad gekomen en lijkt wel voor ons gemaakt, wij stoppen veel werk en vooral liefde in de stolp. Het voelt alsof we zorgen voor elkaar, het is echt ons lot uit de loterij om op deze plek te mogen wonen!”

In ere herstellen
“Hoewel de boerderij prima bewoonbaar was, moest er ook veel gebeuren om het echt ons ‘thuis’ te maken. Er waren lekkages die verholpen moesten worden, de indeling is aangepast, er is opnieuw sfeer in gebracht. Ook zijn er grootscheepse aanpassingen gedaan om de oude stolp in ere te herstellen. Voorbeeld hiervan is de geheel vernieuwde dakkapel. Die is hersteld en teruggebracht naar het originele ontwerp van 1909. Het oude houtwerk met ‘dakkammen’ is terug gebracht. Een flinke klus, die deels in hout en deels in zink is uitgevoerd. Aanpassingen die de oude tijden doen herleven, maar ook een eigentijds tintje hebben gekregen.” Agnita vertelt over deze klus: ”Het zinken ornament op de punt van de dakkapel is Rob’s eigen ontwerp. Een stukje van ons, dat aan de oude ziel van de boerderij is toegevoegd, zonder afbreuk te doen aan de historie.”

Rob aan het werk met zink aan de dakkapel die in ere is hersteld.

Vrijheid niet te beschrijven
Achter de boerderij ligt een flink stuk land. Een deel wordt momenteel verhuurd. “Dat geeft ons prachtig uitzicht in de verte over de bloeiende pioenrozen.” De tuin was zwaar verwaarloosd toen de familie de Wit deze boerderij kocht. Het was een groot terrein vol brandnetels en oude, zieke pruimenbomen. Er was groot materieel nodig om dat leeg te trekken alvorens een nieuwe tuin kon worden aangelegd. “Nu ligt er een prachtig grasveld met een heuse golfbaan om samen met de familie een spelletje te kunnen spelen,” lacht Agnita. “Er staat een fikse bramenstruik, de oude notenbomen staan te groeien en ook de oude kersenboom is gelukkig behouden. Vooral in de tijd dat zij in bloei staat is dat een plaatje! Het gevoel van vrijheid dat wij hier hebben is niet te beschrijven,” aldus Rob.

Boerderij met een ziel
“We weten best veel van de historie van deze plek. Het is gestart als een boerenbedrijf met koeien, later heeft er een fruitkweker in gezeten en is hier een bakkerij geweest. Hoewel wij de stolp nu als woonhuis gebruiken, is er altijd volop bedrijvigheid. Er is altijd wat te doen op en rondom het erf, verder hebben we een eigen zink- en koper bedrijf. In de naastgelegen schuur heb ik mijn atelier waar ik werk met keramiek en schildertechnieken. Niemand hoeft zich hier ooit te vervelen. Gewoon zitten en genieten van al dit moois, is een momentje om te koesteren. Nooit hadden wij gedacht zo prachtig te komen wonen! Een dankbaar gevoel.”

Wie woonde er hier?

Eerder stonden op deze plek twee stolpen. Deze werden bewoond door Kees Brander. De stolpen zijn gesloopt in 1908. In het jaar 1909 is daar de huidige stolp teruggebouwd. Hier hebben o.a. gewoond de familie Reindert Brander (boer) en familie van de Oort (bakkerij) en zoon Dirk. Daarna ook nog Kees de Vries (‘De snaaier’), Dirk Meylis en de familie Nauta. In 2003 werd er grondig verbouwd en gerestaureerd door de toenmalige bewoners: de heer Reed en mevrouw C. Denis. Sinds 31 december 2016 zijn Rob en Agnita de Wit de eigenaren.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen