maandag 24 juni 2024
spot_img

Robin Duson rolt Schaaklust op in openlucht simultaan!

Op zaterdag 25 augustus had Schaaklust met Robin Duson een simultaan in de openlucht gepland. Op het terras van Dorpshuis Centrum. Dat is in beginsel vragen om problemen. Vliegeraars zie je ook niet in een sporthal. En jawel, de vrijdag ervoor voorspelde men de slechtste dag sedert 1 mei. Onweer, felle buien, straffe wind, 15 graden tijdens de buien. De flinke vaste luifel, de 2 grote parasols en een gunstige windrichting hebben echter het idee gered.

De kennismaking vooraf verliep prettig. Robin en haar zus Emma waren mooi op tijd gearriveerd met de bus. De gangbare regels werden besproken. Bijvoorbeeld dat de simultaangeefster de kleur van de stukken mag kiezen. Zij loopt in haar gewenste tempo haar rondes langs de borden. De spelers moeten hun zet direct doen als Robin voor hun bord verschijnt. Zij doet dan de tegenzet en loopt weer door.
Om 14.00 uur bonden 13 schakers goedgemutst de strijd aan met de sympathieke 15-jarige Robin. Zij gaf deze simultaan om haar deelname in oktober aan het WK jeugd in Griekenland te bekostigen. De meeste schakers van Schaaklust hadden wel vertrouwen in hun kansen, want het ging hier om een meisje van 15, ze schaakt nog maar ruim 5 jaar en ze gaf tot nu toe nog alleen simultaans tegen jeugd. En ze lijkt sowieso te aardig om zomaar een stuk van je te willen afpakken.

De partijen werden rustig geopend. Robin ging geen gekke avonturen aan, maar ze pakte wel door. Ze liep haar rondes met de regelmaat van een nachtzuster. Ze deed geen gekke dingen maar steeds dan hier een tikkie, dan daar een zetje of ze hield het bij een prikje. Bijna ongemerkt verzamelde ze echter voordeeltjes.
Gastspeler Martinus de Vries was de eerste die de vlag streek. Vanaf de start liep hij achter de feiten aan en dat loopt meestal fout af. Al met al was het ruim half 6 voordat alle partijen waren afgerond. De meesten speelden 2 uur of meer en als je partij uit was dan ging je bij anderen kijken. De einduitslag was 3 maal gelijkspel (remise) en 10 maal winst voor Robin. De remises werden behaald door Piet Reus, Rene Brouwer en Ad de Heij. Een indrukwekkend resultaat voor Robin. En alle schakers wensten haar natuurlijk alvast veel succes in Griekenland.

Voor de statistiek is nog te melden dat de spelers in hun partij gemiddeld zo’n 30 zetten deden en dat ze gemiddeld 2,5 uur speelden. De simultaangeefster doet dus met die 13 partijen circa 390 zetten. Zij was daarvoor ruim 3,5 uur op de been. De spelers konden voor hun ene partij ruim 5 minuten over een zet nadenken, de simultaangeefster per zet slechts 0,5 minuut, bij 13 verschillende partijen. Ook zo bezien dus een prestatie van formaat. Geldt ook voor de zus, die al die tijd geduldig wachtte.
De eerste maandag van september gaat Schaaklust het nieuwe clubseizoen in. De schaakclub gaat tevens schaaklessen verzorgen met de naschoolse opvang. Ook zijn er plannen voor schaakles voor koppels kind/volwassene. Dus kinderen en kleinkinderen, vraag je ouder of opa als schaakmaatje. Of andersom natuurlijk. Verdere informatie op de clubavond of via preus@hetnet.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen