vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Rode Brilliant Star straalt met kerst

De Brilliant Star is een mooie, kleine tulp op een korte steel. Nog opvallender is dat de tulp mét bol en al uit de grond gehaald en gebruikt wordt. Piet Kreuk van Kreuk Bloembollen BV uit Andijk kan er alles over vertellen. “Helemaal precies weet ik het niet uit mijn hoofd, maar ik kan het opzoeken,” zo vertelt Piet Kreuk. “De Brilliant Star is een tulpenras van meer dan 100 jaar oud. Precies in de decembermaand zorgen we dat ze klaar zijn voor de klant.”

Gestart als familiebedrijf
Al vanaf 1941 zat zijn vader in de agrarische sector. In 1972 werd het land verdeeld door de verkaveling en zodoende veranderde er het één en ander.  In 1973 kwam het pand aan de Dijkweg te koop en verhuisde het bedrijf van Lutjebroek naar de Dijkweg, precies op de rand tussen Wervershoof en Andijk. Met drie zoons Cees, Koos,  Piet en vader Piet werd het bedrijf voortgezet. De andere kinderen uit het gezin waren elders aan het werk, al dan niet in de agrarische sector.

Opnieuw verandering
In 1993 stapte broer Koos uit het bedrijf en ging elders voor zichzelf aan de slag. Ook vader trok zich langzaam maar zeker uit het bedrijf terug. Piet en broer Cees bleven samen over. Cees was degene die met het idee van de bijzondere tulpjes kwam. Helaas is Cees volledig onverwacht dit najaar komen te overlijden en dat zette de boel flink op zijn kop. Natuurlijk op emotioneel vlak, maar ook op zakelijk gebied moest er het één en ander veranderen.

Laatste ronde Brilliant Star
“In de kas moet het 23 graden Celsius zijn en de luchtvochtigheid moet tussen de 70-80% bedragen,  om de bolletjes in de grond (onder plastic) goed tot ontwikkeling te laten komen. De voorbereidingen waren allemaal al getroffen voor dit jaar, dus hebben we nog een mooie partij Brilliant Star tulpjes aan de veiling aan te bieden. Zo rondom kerst gaan de laatsten hier de deur uit. Alles gaat naar de veiling en vanaf daar rechtstreeks naar de winkel en door naar de klanten. Dat deel van het bedrijf wordt verkocht en dit is dus echte de laatste partij Brilliant Star van Kreuk Bloembollen BV uit Andijk,” zo zegt Piet. “Het is ook goed zo. Toch is het een raar idee. Het is gewoon een stuk van je leven geworden,” vertelt hij verder. “Gelukkig heb ik mijn handen nog vol aan de afwikkeling van alles en daarna aan de pioenen.”

Veelzijdige bolletjes met kleine bloem
De Brilliant Star is een kenmerkende tulpensoort. Hij wordt rondom de decemberdagen veelal gebruikt in plantenbakjes en kerststukjes. Maar er worden ook kransen van gemaakt. De tulp is mooi gesloten en daardoor niet te kwetsbaar. Ook heeft hij een korte stevige steel. Omdat de bol er nog aan zit heeft de bloem voldoende voedsel en kracht om vaak nog wél een hele maand of langer van te genieten. In veel Scandinavische landen is juist deze ‘kleine bol met tulp’ heel veel terug te vinden op de kerkhoven. Hij is mooi, kleurrijk en heeft een lang leven.

Pioenrozen blijven voorlopig
Naast de echte kersttulpjes heeft Kreuk ook pioenrozen staan. Daar blijft hij voorlopig mee doorgaan. De pioenrozen staan buiten op het veld en zijn nu in rust. Zodra het voorjaar start gaan ze groeien om zo rond eind mei/juni in bloei te gaan. “Een beetje afhankelijk van de soort pioenroos, want je hebt laten en vroege soorten. Deze worden aan de veiling aangeboden als snijbloemen.

Kreuk Bloembollen BV vindt u aan de Dijkweg 416-417, 1619 JP te Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen