Vrijdag 3 maart werden wij – een 50-tal PCOB-leden – hartelijk welkom geheten bij Klaas Schouten bv. Klaas senior en zijn zoons Simon (de schaatser) en Klaas junior leidden ons rond in hun enorme tulpenbroeierij aan de Veenakkers 13. Fantastisch om te zien hoe de tulpenbollen vanaf het moment dat ze binnengebracht worden door de kwekers hier bij Schouten worden verwend om uiteindelijk als bossen verpakte tulpen klaar te worden gezet voor vervoer naar afnemers en veiling. Fantastisch ook om vader en zoons Schouten te horen vertellen over het verloop van het broeiproces. Het enthousiasme voor het bedrijf en de inzet en liefde voor het product ‘spat er vanaf’.
Eb en vloed
De broeierij van Schouten is een eb- en vloed broeierij. De bollen groeien op tot bloem via een uitgekiend proces van groei op een waterbed en –douchesysteem. Bij binnenkomst worden de bollen eerst gedroogd in de droogschuur, waar grote ventilatoren warme lucht van 23 graden langs de bollen in de kuubskisten blazen. Gedroogd gaan ze dan koelcellen in waar koude lucht langs de bollen geblazen wordt. Hier verblijven ze tot ze de kuubskisten mogen verlaten om vervolgens door nijvere handen in plastic bakken te worden geplaatst. Honderd tulpenbollen in een bak, zorgvuldig met de punt omhoog. Een robot deponeert vervolgens de bakken op pallets die dan met een heftruck in een doucheruimte worden gezet. Een immense ruimte waar het eb- en vloed proces begint. Van bovenaf – via een soort sprinklersysteem – wordt van bacteriën gereinigd water over de bollen gesproeid. Het water sijpelt door de lagen bakken met bollen heen op de vloer, om vervolgen weer te worden opgevangen en gereinigd te worden. Een ingenieuze uitvinding van Klaas senior waarborgt dat de bollen niet verdrinken. Tussen de bollen zijn namelijk kleine maar o zo effectieve apparaatjes geplaatst die zorgen dat het water niet zo hoog komt te staan dat de bollen helemaal onder water komen. Want de bollen moet wel in water, maar niet onder water staan.
Doorgroeien
Als de bollen er rijp voor zijn mogen ze uit de donkere cellen naar de lichte kas. Daar mogen ze verder groeien en stengels krijgen. Dat gebeurt in 4 enorme (alles is hier groot …) banen met diverse stadia van groei. Afhankelijk van het soort verblijven de tulpen hier 12 tot 16 dagen. Het hele proces is er op afgestemd dat altijd, van half december tot eind mei, tulpen geleverd kunnen worden. Zo’n 180.000 stengels per dag, 12 miljoen per seizoen. De tulpen worden aan het eind van hun verblijf bij Schouten zorgvuldig op lengte gesneden, verpakt en in emmers op rolcontainers geplaatst voor vervoer naar de afnemers. Om uiteindelijk bij ons op tafel te belanden.
Indrukwekkend. En fantastisch om te zien. Heren Schouten: hartelijk dank voor deze rondleiding door jullie prachtige bedrijf!
Ook dit was een door de plaatselijke PCOB-afdeling georganiseerde activiteit. Voor meer informatie over de ouderenbond PCOB: bel Joop Klumpenhouwer, tel. 591205 of kijk op de website www.pcobandijk.nl.
Tekst en foto’s: Jan R. Koen