zondag 26 mei 2024
spot_img

Rooms-Katholieke parochie in Andijk viert 75-jarig jubileum op 22 september

Vanaf 1 januari 2024 bestaat alleen nog een parochie in Medemblik

Parochie Maria Middelares van alle Genaden bestaat op 17 juli 2023 precies 75 jaar. De huidige kerk aan de Bangert is daarnaast een halve eeuw in gebruik. Op vrijdagavond 22 september wordt dat uitgebreid gevierd. De jubileumavond begint om 19.00 uur met een viering uit dankbaarheid in de kerk. De voorgangers zijn pastor Dekker en pastor Suidgeest. Het Gemengd Koor en de Vriendenkring ondersteunen samen deze bijzondere viering.

De kerk in de Bangert. Foto’s aangeleverd

Jubileumfeest voor iedereen
Het jubileumfeest dat aansluitend op de dienst wordt gegeven is niet alleen bedoeld voor de ruim 100 vrijwilligers, de parochianen en oud-parochianen. Het is voor iedereen die zich verbonden voelt met de Rooms-Katholieke parochie, gelovig of niet gelovig. “We willen mensen graag laten zien hoe alles begonnen is”, aldus Piet Tensen, parochieraadslid en onderhoudsman. Jos Kuin ook al jaren betrokken bij de kerk, vult aan: “In Sarto (Bangert 4- red.) hebben we een fototentoonstelling met beeldmateriaal vanaf het begin. Een mooi moment om herinneringen op te halen.”

Begonnen in een kroeg
De allereerste bijeenkomst op 17 juli 1948 was nog buiten, maar al snel was een onderkomen gevonden. De voormalige kroeg ‘De Krimpen’ moest wel eerst nog worden verbouwd. Het eerste jaar werden de diensten daarom gehouden in voormalig café Klaas Kuin aan Dijkweg 394. Daarna verhuisde de noodkerk naar De Krimpen aan Dijkweg 356. “Daar hebben we gezeten tot het echt niet meer vertrouwd was” vertelt Kuin. December 1973 trok men na 25 jaar de deur definitief achter zich dicht en vertrok de parochie naar de nieuw gebouwde kerk aan De Bangert 6.


De kerk aan de Dijkweg-Doumastraat.

Wervershover pastoor aan de basis
Het fundament van de parochie werd veel eerder gelegd. Pastoor Bonnet van Wervershoof kocht rond 1934 uit eigen zak een pand aan de Kleingouw die vanuit een faillissement werd geveild. Kerkgangers ‘kerkten’ vanaf de hervorming op verschillende locaties. De kerk in Wervershoof dreigde Andijker kerkgangers te verliezen. “Ze wilden Andijk niet kwijt vanwege de inkomsten” vertelt Kuin. De aankoop was nog een hele toer. Kuin: “In die tijd verkocht een gereformeerde niet aan een katholiek. En dat was wederzijds.” Een oplossing werd gevonden door een stroman in te zetten.

Jubileum met een zwart randje
Het jubileum van de parochie is een prachtige mijlpaal waar zowel Tensen als Kuin heel dankbaar voor zijn. De toekomst is alleen allerminst zeker. Vanaf 1 januari fuseren de parochies van Andijk, Wervershoof, Onderdijk en Medemblik. Kuin: “We werkten al samen, maar gaan straks daadwerkelijk als één parochie verder met als centrale kerk Medemblik”.

Leegloop van de kerk
De fusie van de parochies is uit nood geboren. De diensten worden door steeds minder mensen bezocht. “Het zijn vooral de jongeren die niet meer komen”, weet Tensen. “Het is echt van deze tijd. Veel verenigingen hebben moeite om mensen aan zich te binden en vrijwilligers te vinden”. Hij denkt dat het tij niet meer te keren is. Dat betekent een nieuwe tijd voor de kerk. Wel hopen we dat de vertrouwde band van verbondenheid binnen de parochiegemeenschap blijft bestaan. Dat vraagt de inzet van ons allemaal.

Terug naar een kroeg?
Dat het kerkgebouw niet kan blijven is al zeker. Dat betekent dat er tegen die tijd gekeken moet worden naar vervangende locaties. Maar daar maken Piet Tensen en Jos Kuin zich geen zorgen over. Kuin met een brede glimlach: “Wie weet… misschien komen we wel weer in een kroeg terecht”.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen