maandag 24 juni 2024
spot_img

Russen met zwarte oortjes

“De Rus is een konijnenras dat helemaal wit is, met zwarte oortjes, een zwart neusje en zwarte pootjes”, vertelt Henk Bankert. De Rus is het voorkeursras van deze Andijker, die al ruim vijftig jaar konijnenfokker is. Dat is een indrukwekkende periode. Henk bevestigt: “Dat maak je niet veel meer mee.” Sinds hun kinderen het huis uit zijn, is Henks vrouw Gerda steeds meer bij de hobby betrokken geraakt. Naast konijnen hebben ze overigens ook cavia’s. Het echtpaar deelt de zorg voor de dieren en ze gaan ook samen naar shows. Op de vraag of ze er veel tijd aan kwijt zijn, antwoordt Henk: “Ach, wat is veel tijd? Maar je bent er wel alle dagen mee bezig.” Hij doet het duidelijk met veel plezier en dan tel je de uren natuurlijk niet.

Familie-hobby
Als tiener voerde Henk de konijnen van zijn broer, Jaap, als die zelf bijvoorbeeld op vakantie was. Hun vader vond het wel een mooie bezigheid voor zijn zoons. “Mijn broer heeft me toen bij de vereniging opgegeven”, vertelt Henk. En die hobby is altijd gebleven. Ook Jaap fokt nog altijd konijnen. De liefhebberij is eveneens overgeslagen op de volgende generatie, want beide kinderen van Henk en Gerda hebben konijnen als huisdier. En als hun kleindochter van drie op bezoek komt, gaat ze altijd graag kijken bij de konijntjes en de cavia’s van opa en oma.

Naam van kleindochter
Henk neemt zijn Russen regelmatig mee naar shows. Het is lastig om met een Rus te winnen, omdat dit ras zogenaamde ‘tekeningsdieren’. Zulke dieren zijn moeilijker dan bijvoorbeeld de witte Wener, die helemaal wit zijn, legt Henk uit. Toch staat zijn prijzenkast helemaal vol. En hij heeft zelfs een paar keer de overwinning binnengesleept. Hoe bijzonder dat is, illustreert het volgende verhaal: In de week dat Henk won met een van zijn Russen was ook zijn jongste kleindochter, Emma, geboren. Ter ere van dit dubbel heuglijke moment besloot hij het winnende konijn een naam te geven. Dat had hij nog nooit eerder gedaan. En de naam, u raadt het vast al, werd natuurlijk Emma!

Nagels knippen en haren wassen
Gerda vertelt dat je uiteraard niet overal invloed op hebt bij het uiterlijk van de konijnen en cavia’s. “Als een konijn bijvoorbeeld ‘olifantstanden’ heeft, hoef je hem niet eens in te sturen voor een show”, vertelt ze. Toch kan je zelf nog een hoop doen om de beestjes zo mooi mogelijk te presenteren. Zo moeten bij de cavia’s een week van tevoren de haren gewassen worden met speciale shampoo (“maar babyshampoo mag ook”, aldus Gerda). Bij de konijnen moet je er onder andere voor zorgen dat de nagels netjes geknipt zijn. En de diertjes moeten er natuurlijk schoon en verzorgd uitzien. Met vuile poten maakt niemand een goede indruk op de keurmeester.
De konijnen en cavia’s houden Henk en Gerda in hun schuur, een hobby die zij gelukkig dus kunnen blijven uitoefenen in deze tijden van het coronavirus. De shows zijn tot Henks teleurstelling voorlopig wel afgelast, maar ze staan deze week wel mooi in de krant!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen