zondag 23 juni 2024
spot_img

Samen afval scheiden op school

Openbare Basisschool De Piramide in Andijk is als eerste school in de gemeente Medemblik begonnen met het scheiden van afval. Zij kunnen voortaan plastic, blik en drinkpakken, gft en papier in de school scheiden. Dirk Kuipers was bij de start van de introductiedag aanwezig. Samen met de kinderen bood hij de eerste bakken aan bij de vuilniswagen.

De school laat het afval ophalen door HVC. Dit is mogelijk doordat de gemeente de afvalstoffenverordening heeft aangepast en het afval niet langer wordt gezien als bedrijfsafval. Door op school het afval goed te scheiden, leren kinderen van jongs af aan hoe afval scheiden werkt en wat de positieve gevolgen hiervan zijn. Dit zorgt voor een betere afvalscheiding binnen de gemeente nu en in de toekomst. Meer waardevolle grondstoffen blijven zo behouden en kunnen worden gerecycled.

De wethouder van de Gemeente Medemblik Dirk Kuipers,
kwam officieel de school openen als eerste school in de gemeente Medemblik die het afval gaat scheiden.

Met de aanpassing in de verordening kan het afval vanuit basisscholen worden opgehaald in de reguliere huishoudelijke route voor gft-, papier-, rest- en plastic, blik en drinkpakken. De kosten voor de school zijn hierdoor aanzienlijk lager. ‘Het scheiden van afval op scholen is een extra stimulans om te komen tot minder restafval. Door afval zoveel mogelijk apart in te zamelen, kan er zoveel mogelijk worden hergebruikt.
De scholen dragen eraan bij dat scheiden van afval een gewoonte wordt. Jong geleerd is oud gedaan’, aldus wethouder Dirk Kuipers.

Afval scheiden zoals thuis
De school heeft nu dezelfde bakken als de meeste kinderen thuis hebben. Gft-, papier- en plastic, blik en pakbakken zijn in onbeperkte hoeveelheid beschikbaar. Op de hoeveelheid restafvalbakken zit een limiet om het afval scheiden te stimuleren. Daarnaast biedt HVC ook het educatiepakket Watt’n zooi aan. Ook kreeg de school grijpstokken zodat ze de openbare ruimte rond de school vrij kunnen houden van zwerfafval.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen