maandag 15 juli 2024
spot_img

Samen eten veel gezelliger dan alleen

‘Breek de Week’ is een concept waarbij alleenstaanden één keer in de twee maanden een avond met elkaar een driegangendiner kunnen eten. Dit voor een klein bedrag. Samen met vrijwilligers organiseren zes dames deze avonden. Twee van deze dames zijn Gerda Gorter en Jacquelien Vriend.

Gerda is vanaf dag één betrokken bij ‘Breek de Week’. Als enige van de vier oprichters is zij er nog bij. Gerda: “Ik mag ook niet stoppen van de meiden.” Jacquelien reageert daarop: “Jij hebt het een beetje opgezet, dus jij moet wel blijven.” Zelf is Jacquelien ongeveer vier jaar geleden via haar buurvrouw bij het gezelschap terecht gekomen. “Ik vind het echt heel erg leuk om te doen.”

Een avond bij ‘Breek de Week’
Eén keer in de twee maanden komt een groep van ongeveer veertig alleenstaanden samen in de Lichtboei in Andijk om te eten. De Lichtboei is een locatie van de kerk waar vooral de jeugd veel zit. Gerda: “We mochten ook in de kerk zelf, maar wij hebben dit concept opgezet voor alle mensen. Niet alleen voor mensen uit onze kerk. Het is ook voor mensen uit andere kerken of mensen die helemaal niet naar de kerk gaan. Daarnaast is de Lichtboei een stuk laagdrempeliger en is de ruimte gezelliger.”

De voorbereidingen voor zo’n avond beginnen drie weken van tevoren, maar op de dag zelf zijn de organisatoren ongeveer rond half 4 in de Lichtboei. “Dan dekken we de tafels en kleden alles leuk aan”, vertelt Jacquelien. Ze vertelt verder: “Om half 6 is de ruimte open en sommigen staan hier al voor die tijd voor de deur.” Meestal doet Gerda een openingswoord en een gebed of gedicht. Ook vertelt zij dan wat het avondeten is. Bij het koken krijgen de organisatoren hulp van vrijwilligers. Zij halen ook mensen op die niet goed ter been zijn of die om een andere reden vervoer nodig hebben om te komen. Gerda vertelt dat de mensen die komen eten erg enthousiast zijn over, en dankbaar zijn voor dat dit allemaal georganiseerd wordt.

Ontstaan
Eenzelfde soort concept als ‘Breek de Week’ is eerder al eens eenmalig uitgevoerd door de Gereformeerde Kerk Andijk. Er werd een diner voor singels georganiseerd in het dorpshuis. Gerda was daar bij: “Na dat diner in de kerk vulde iedereen een enquête in. Met de uitkomst daarvan zou meer gedaan worden. Dat gebeurde niet.” Tijdens een themaweek van de Gemeente Groei Groep waar Gerda bij zit, kwam zij later op het idee om zelf etentjes te organiseren voor alleenstaande mensen. Zij werkte dat plan vervolgens verder uit met drie andere dames uit diezelfde groep. Daar is ‘Breek de Week’ uit voortgekomen.

Coronacrisis
Vanwege de coronacrisis is Breek de Week vrij abrupt gestopt. Gerda maakt duidelijk: “We willen verder.”
Zo is er een optie om het diner in een zaal van de kerk te doen, vanwege de ruimte daar. In september hopen de dames op een veilige manier het diner te organiseren, maar het hangt van de ontwikkelingen rondom het coronavirus af.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen