zaterdag 26 april 2025
spot_img

SAMENWONERS OPGEPAST

In een samenlevingsovereenkomst wordt vaak een zogenoemd verblijvingsbeding opgenomen. Dat is een overeenkomst waarmee samenwoners elkaar bij overlijden, hetgeen wat gezamenlijk was aan elkaar kunnen nalaten. Op deze manier kan de langstlevende partner bijvoorbeeld in het gemeenschappelijk huis blijven wonen. Was dit verblijvingsbeding niet overeengekomen, dan zouden de familieleden van de overleden partner (de wettelijke erfgenamen) voor de helft, eigenaar van het huis worden. Een verblijvingsbeding kan ‘om niet’ worden gemaakt of ‘tegen inbreng van de waarde’. In veelal de meeste gevallen gebeurt dat ‘om niet’ en dan adviseren wij u dringend om na de geboorte van kinderen u weer te laten informeren door de notaris. Kinderen hebben namelijk recht op een zogenaamde legitieme portie! Dat is een recht op een minimum-erfdeel, die wordt berekend over het privévermogen én wat het kind ‘misloopt’ aan erfenis door het verblijvensbeding.

De oplossing
Als oplossing voor het gevaar van de legitieme portie van kinderen kan voor een verblijvingsbeding tegen inbreng van de waarde worden gekozen, dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer er kinderen uit een eerdere relatie zijn, en/of de langstlevende partner de inbreng in de nalatenschap kan financieren. Beter alternatief is veelal het maken van testamenten. Hierin kunt u naast het gezamenlijke vermogen ook over uw privévermogen beschikken en zorgen dat de kinderen pas hun deel van de erfenis krijgen als de langstlevende partner is overleden, dan weet je zeker dat je elkaar echt verzorgt achterlaat.
Kleine waarschuwing: een testament maakt u ieder afzonderlijk. Terwijl een samenlevingsovereenkomst alleen kan worden gewijzigd door u samen.

Sandra Voors – Mantel&Voors Notarissen en Mediators Andijk 0228-2592224/Benningbroek 0229-591264

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen