dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Schaaksport springlevend in toernooi om Westfriesland Cup

Als er ooit een tijd komt dat we in de regionale geschiedenisles jaartallen uit ons hoofd moeten leren, dan is er voor het Westfriese schaken eentje bijgekomen. ,,1934: Het eerste Westfries kampioenschap wordt gehouden. 1985: Jaar van het eerste kampioenschap van de regio Westfriesland. 2019: Start van het toernooi om de Westfriesland Cup.’’
Westfriesland is een nieuw schaakevenement rijker: het toernooi om de Westfriesland Cup. Een klein jaar geleden hebben de Westfriese schaakverenigingen de samenwerking gezocht om meer leven in de brouwerij te brengen en daar is dit initiatief uit voortgekomen.
In Andijk werd in 1934 het eerste Westfries kampioenschap gehouden en het in 1930 opgerichte Schaaklust heeft ook de primeur van de eerste avond van het toernooi om de Westfriesland Cup. Alfred Schenk, lid van de gastheer, is de eerste winnaar. Hij staat tegen Renate Spruit (Degoschalm/Revanche) in een interessant eindspel de kwaliteit achter, maar kan na dameruil de winst naar zich toe trekken. In hun tweede partij gaat de strijd lang gelijk op en lukt het Renate om revanche te nemen. Voor een internationaal tintje zorgt Nizar Alayoubi, afkomstig uit Syrië en alweer bijna een jaar spelend bij Caïssa-Eenhoorn. Het wordt een succes, want hij verslaat Chris Keesman (Schaaklust) tweemaal.
Wat is het opvallendst op deze eerste avond van het Westfriesland Cup-toernooi? Er is geen enkele remise. De twaalf spelers in Andijk leveren grote strijdlust en er valt op hun borden veel te beleven. Zij tonen aan dat de schaaksport springlevend is.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen