dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Schrijverscafé zondag 7 mei bij Cultura Plus

Te gast in ons schrijverscafé is zondag 7 mei Bart Lankester.
Bart Lankester is historicus. Na zijn studie heeft hij een aantal jaren in de journalistiek gewerkt, om vervolgens zelfstandig tekstschrijver te worden. Hij was al eerder bij ons te gast met zijn boek over Loes Hamel, het zestigerjarenicoon afkomstig uit Andijk.

Deze keer bespreekt hij het boek: Kom vrouwen aangepakt.
Het gaat over het leven van zijn oudtante Trien de Haan. In 2014 ontdekte hij per toeval dat het leven van zijn oudtante veel omvattender en interessanter bleek dan binnen de familie bekend was. Trien de Haan is geboren en opgegroeid in een arm gezin in Hauwert.
Zij was al op jonge leeftijd actief in de Sociaal Democratische Arbeiderspartij. Later werd zij samen met haar man lid van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij. Deze partij streefde naar een klasseloze maatschappij en gemeenschappelijk bezit van grond en productiemiddelen. In 1931 werd zij als eerste vrouw gekozen in het partijbestuur en stelde zij zich verkiesbaar voor landelijke en provinciale verkiezingen. Zij streefde naar gelijkwaardigheid van de vrouw en was ervan overtuigd dat dit zowel een juridische als economische strijd was. In 1933 vestigde zij een inlichtingenbureau voor geboorteregeling en voorlichting in Hoorn. In de oorlogsjaren maakte zij deel uit van het verzet. Zij verspreidde illegale bladen en hield zich bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen en het regelen van onderduikadressen in Hoorn en omstreken. In 1942 werd zij opgepakt en kwam via de Krententuin, de gevangenis op het Oostereiland in Hoorn, het Oranjehotel in Scheveningen terecht in concentratiekamp Ravensbruck.
Zij heeft het overleefd en werd na de oorlog weer actief op het gebied van de gemeentepolitiek en werd gekozen in het bestuur van de NVSH.

Helaas had zij last van het “kampsyndroom” en kon haar actieve leven niet voortzetten. Ondanks een evidente diagnose zag ze lange tijd een verzetsuitkering en later een verzetspensioen aan zich voorbij gaan. In 1958 werden Trien en haar man lid van de PSP en waren beiden betrokken bij de oprichting van een afdeling in Hoorn. Zij bleef tot haar dood lid van deze partij en was tot op hoge leeftijd maatschappelijk en politiek betrokken.

Kortom voldoende ingrediënten voor een boeiende middag in Cultura op zondag 7 mei van 15.00 – 17.00 uur.
Bart neemt een aantal boeken mee en is bereid om te signeren.
Toegang inclusief een kopje koffie of thee € 10,00.
De zaal is open vanaf 14.30 uur.
Reserveren is gewenst:
CulturaPlus2.0@gmail.com
Of bel: 0228 591376

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen