dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Senna Metselaar racebeest van Andijk

Door het succes van Max Verstappen wint de autosport aan populariteit. Zo ook in Andijk, waar Senna Metselaar (12) fanatiek oefent in de kart. Onder toeziend oog van trainer Sturgis Lammes racet Senna steeds behendiger over (internationale) kartcircuits. In juni racete ze haar eerste wedstrijd.
“De snelheid”, antwoord Senna resoluut op de vraag wat er leuk is aan karten. In dat opzicht lijkt ze wellicht op de coureur aan wie ze haar naam te danken heeft: Ayrton Senna. Hij wordt nog steeds gezien als één van de beste Formule1 coureurs allertijden. Ze is niet bang om vliegensvlug het circuit rond te racen. Eigenlijk heeft Senna er nooit op gelet hoe snel ze gaat. Trainer Sturgis kan daarentegen vertellen dat de karts ruim 120 km/uur kunnen halen. Dat brengt een lach op haar gezicht. Haar eerste wedstrijd, begin juni in Emmen, reed ze naar een tiende plaats. Met een twaalfde startpositie is dat een goede prestatie voor de eerste keer.

Kartcircuits
Op kartcircuits in Nederland en buitenland heeft Senna haar bandensporen achtergelaten. Om te oefenen moet ze trainen op de circuits en die zijn nu eenmaal niet altijd dichtbij huis. “De kart gaat in de bus en dan rijden we er naartoe”, vertelt Senna. Sturgis geeft haar tijdens trainingen aanwijzingen. “Eerst gaf ik alleen maar gas en wist ik niet goed hoe ik de remmen het beste kon gebruiken. Ik liet gewoon mijn gaspedaal los”, vertelt Senna. Met tips van Sturgis weet ze hier nu beter mee om te gaan. Ook slechte weersomstandigheden en goed door de bochten komen zijn onderdeel van haar training.

Sleutelen
Senna kwam voor het eerst in aanraking met de sport bij Happy Days in Grootebroek. Ze was meteen verkocht. Toch is haar eigen roze kart niet te vergelijken met karts op een kartbaan. Bij Sturgis Motoren aan de Industrieweg in Andijk sleutelt ze regelmatig aan haar kart. Zo zorgt ze ervoor dat hij perfect is aangepast aan haarzelf.

Max Verstappen
Haar negentienjarige trainer Sturgis Lammes is opgegroeid met de sport. Van het NOC*NSF kreeg hij een topsportstatus. Dit stelde hem in staat om tijdens zijn schooltijd optimaal te kunnen blijven presteren in de kartsport. In de kartwereld reed hij reed jaren samen met Max Verstappen. Op het thuiscircuit van Max in Genk komen Senna en Sturgis hem nog regelmatig tegen.

Wedstrijddag
Na een jaar trainen gaat Senna nu beginnen met het rijden van wedstrijden. Een wedstrijd duurt het hele weekend. Als ze op het wedstrijdterrein aankomen begint Senna met het schoonmaken van de kart. De bumpers monteert ze erop, waarna ze kan beginnen aan een oefenronde. Vooraf rijdt ze een kwalificatie die haar startpositie bepaalt. Daarna is de echte wedstrijd, waarvoor ze in 22 rondes zo goed mogelijk over het circuit moet racen.
De klasse waarin gereden wordt is afhankelijk van het type motor van de kart. Senna racet bij de X30 Junioren, waar ze het vooral opneemt tegen leeftijdsgenoten. Dit seizoen racet ze in drie verschillende competities, waaronder een competitie in de Benelux.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen