dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Simon de Vos bouwt de Buurtjeskerk

Simon de Vos (82) is een bekend gezicht voor vele Andijkers. Hij heeft anderhalf jaar geleden een hersenbloeding gehad en is daarvan gelukkig goed hersteld. Alleen zijn spraak is niet meer als vanouds. Dat neemt echter niet weg, dat hij nog genoeg mooie verhalen te vertellen heeft.

Over vroeger bijvoorbeeld, toen hij als tiener in het bedrijf van zijn vader te werk ging. Het transportbedrijf G.J.de Vos had een bodedienst en bij drukte sprong Siem al jong bij. Als 16 jarige reed hij, met toestemming van de toenmalige burgemeester, op de vrachtauto de pakketjes rond. “Maar alleen in Andijk mocht dat, toch reed ik ook wel eens naar Hoorn hoor!” lacht Simon als hij aan die mooie tijd terug denkt.

Rijbewijs
Vlak voordat hij 18 jaar werd, werd Siem aangehouden door de politie. De politieman vroeg hem om zijn rijbewijs, maar dat had Siem natuurlijk niet. Gelukkig haalde hij vlak daarna wél het belangrijke roze papiertje, want autorijden kon hij uiteraard allang al. Siem haalde bijna elk rijbewijs dat er te halen viel. Na de hersenbloeding was hij bang, die allemaal kwijt te zijn. Hij werd herkeurd en heeft alle rijbewijzen mogen behouden!

Simon heeft alle denkbare rijbewijzen nog steeds. Foto aangeleverd

Nooit stilgezeten
Een stilzitter is Siem nooit geweest. Hij stopte op de vrachtauto en liet hij zich succesvol omscholen tot bouwvakker en ging in de bouw aan de slag. Maar Simon is van vele markten thuis. Samen met zijn zoon restaureerde hij een prachtige boot. Daar ging meer werk en tijd in zitten dan gedacht. Vooral financieel werd het een hele klus om het af te krijgen. De boot is met pijn in het hart verkocht toen eigenlijk alleen de zeilen nog moesten. “Het was een mooi project!”

Maquette bouw
Om lekker bezig te blijven begon Siem aan het bouwen van een miniatuurspoorbaan op zijn zolder. Met een stationnetje natuurlijk. Eerst dat van Hoorn. Later ook nog één van Medemblik en Twisk. De markante vuurtoren van Andijk kreeg ook een plek op de maquette. Deze bouwde Siem allemaal zelf, met foto’s als leidraad. Zijn nieuwste bouwwerk wordt het ouderlijk huis, waar hij nu bezig is met de erker. Met triplex en een figuurzaag, liniaal en hele dunnen kwastjes maakt hij de kleinste details na.

Simon heeft alle denkbare rijbewijzen nog steeds. Foto aangeleverd
Simon is trots op zijn miniatuur Buurtjeskerk.

Buurtjeskerk
Heel herkenbaar voor vele Andijkers is de kerk. De Buurtjeskerk in miniatuur heeft Siem net afgerond. Inclusief verlichting en de tuin is het een prachtige maquette geworden. “Hopelijk kan hij een tijdje in de Buurtjeskerk staan om te worden bezichtigd door zoveel mogelijk mensen, maar ik doe hem nooit weg,” aldus de trotse bouwer. “Het is fijn om bezig te zijn en iets moois te kunnen maken. Het is leuk als ook anderen daarvan kunnen genieten. Maar ik doe het vooral voor mijzelf, want stilzitten kan ik toch niet,” aldus Simon.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen