maandag 22 april 2024
spot_img

Snel weer ‘Bovenjan’

We zijn aan de Dijkweg 138 bij sportmasseur Jan Perton en genieten eerst maar eens van het prachtige uitzicht vanuit zijn behandelkamer. “Vertel eens Jan, hoe kom je eigenlijk aan de naam ‘Bovenjan´?”

“‘Tijdens mijn opleiding, die bestond uit anderhalf jaar theorie en zes volle dagen praktijk, moest ik natuurlijk ook regelmatig een medecursist masseren.” Jan lacht: “Logisch, want het is geen opleiding voor banketbakker. Na afloop zei iemand, bedankt man, ik voel me weer helemaal Bovenjan. Waarop ik hem bedankte voor de nieuwe naam van mijn praktijk.” Bij Jan is de praktijk ook boven en voor een goed gesprek over ‘boven’ is hij ook wel te porren. Een toepasselijke naam dus, die de lading goed dekt.

Stress is goed te voelen
Mondjesmaat ziet Jan de mensen weer terug komen voor massages en aan velen is dat goed te merken dat ze er aan toe zijn. Beter gezegd ‘goed te voelen’. Na zo’n lange periode van lockdowns, mondkapjes en avondklok, worden de meeste beperkingen opgeheven. Ook de masseur mag weer bezocht worden. Een uitkomst voor mensen die veel aan de laptop, vaak in een verkeerde houding, hebben gewerkt. “De opgebouwde spanning en stress zijn goed te voelen. Een massage is dan geen overbodige luxe. Herboren is een groot woord, maar helpen doet het zeker,” aldus Jan.

Bewegen is fijn
Wat natuurlijk ook helpt is gezonde voeding en dagelijks bewegen. “Dat kan hier in Andijk prima en is ook nog eens gratis. Wandelen op de dijk, genieten van het uitzicht over het IJsselmeer of zelfs een duik in het water.” Jan ziet dat dat ook veelvuldig wordt gedaan. “Raak je op deze manier de stress niet kwijt? Maak dan een afspraak bij mij- bij mijn praktijk Bovenjan.” Jan heeft de afgelopen jaren het nodige Fingerspitzengefuhl ontwikkeld, om te ontdekken waar de pijnpunten zitten. Behandeling van blessures, daar houdt Jan zich niet mee bezig. ”Dat is voor artsen en fysiotherapeuten.”

Triggerpoints
Een sportmasseur behandelt alleen spieren en Jan verlegt zijn terrein steeds meer naar de spierknoopjes. Ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Jan legt uit: “Dat zijn lokale verdikkingen in spiervezels. Kenmerk hiervan is dat ze slecht doorbloed zijn, waardoor zich op die plek afvalstoffen ophopen en samenkleven. Na enkele behandelingen voelen de meeste klanten zich weer Bovenjan. Of Bovenjanneke, want triggerpoints maken geen onderscheid.” Jan is blij met iedere tevreden klant, want dat zijn toch de allerbeste ‘reclameborden’.

Ontspanning
Hard werken en gezonde voeding hebben ervoor gezorgd dat wij Nederlanders tot de langste mensen ter wereld behoren. Dat heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Denk dan aan nek-, rug- en schouderproblemen. Een veelbesproken onderwerp op werk, school, sport en feestjes. Het mooiste resultaat voor Jan is als mensen weer ‘verlicht’ naar huis gaan. “Minder spanning en minder stress. Door een juiste behandeling en een fijn gesprek. Ontspanning dus!

Maak een afspraak, de drempel is echt niet hoog aan de Dijkweg 138. Tot ziens.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen