dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Snerpend koude klus voor KNRM reddingboten

Vrijdagochtend 10 februari 2017 zijn reddingboten ’t Span uit Andijk en Bernardine uit Medemblik uitgevaren voor een motorjacht met motorstoring. Met temperaturen rond het vriespunt werd het een koude sleep richting Enkhuizen.

De opvarenden waren met het jacht onderweg van Vlieland naar Culemborg. De dag ervoor waren ze tot Harlingen gevaren en vandaag stond een tocht over het IJsselmeer in de planning. Net voorbij het vogeleiland De Kreupel, op het IJsselmeer ten noordoosten van Andijk, kregen ze problemen met de voortstuwing. Er zat niets anders op dan voor anker te gaan en de hulp in te schakelen van de KNRM.

Ook in de rustigere wintermaanden staan de bemanningsleden van KNRM Medemblik dag en nacht paraat. Na alarmering voeren reddingboten ’t Span en Bernardine snel uit naar de opgegeven positie. Door een straffe Oostenwind was de gevoelstemperatuur ruim onder nul en bleek het overlevingspak onmisbaar voor de bemanningsleden.
Ter plaatse aangekomen maakten de twee opvarenden het goed. Er werden opstappers overgezet van de reddingboot op het motorjacht, en een sleepverbinding gemaakt met reddingboot ’t Span. Deze heeft het motorjacht gesleept naar Enkhuizen alwaar het is afgemeerd in de gemeentehaven. Aldaar werden de gegevens opgenomen waarna de reddingbootbemanning nog een frisse terugtocht stond te wachten.

Motorboot gezonken voor haven Medemblik, opvarenden gered
Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor een motorboot die voor Medemblik op de keien was gelopen. Met temperaturen net boven het vriespunt zijn eerst de opvarenden in veiligheid gebracht, waarna de grotendeels gezonken motorboot naar de haven is gesleept en daarna is leeggepompt.
Meestal is de winterperiode voor KNRM Medemblik een rustige periode. In 2017 zijn de redders al drie keer uitgevaren, waarbij de laatste twee inzetten binnen 48 uur plaatsvonden. Ditmaal werd er alarm gemaakt voor een motorboot op de strekdam voor het Regatta Centrum van Medemblik.

De motorboot was onlangs aangekocht in Medemblik en de opvarenden wilden er vandaag mee naar Hoorn varen. Net buiten de haven ging het mis toen de motor er mee stopte. Vanwege de oostenwind duurde het niet lang voordat de polyesther motorboot op de strekdam voor de haven terecht kwam. Gelukkig wisten de opvarenden zich in veiligheid te brengen op de strekdam, waar ze op hulp van de KNRM wachtten.

Enkele minuten na uitvaren was reddingboot Bernardine uit Medemblik ter plaatse en haalde de opvarenden van de strekdam. Ondertussen was reddingboot ’t Span uit Andijk ook gearriveerd en bracht de opvarenden naar de kant waar ze zich konden opwarmen.
Door het stranden op de keien van de strekdam werd een gat in de romp van de motorboot geslagen waardoor deze snel water maakte en deels is gezonken. Gezamenlijk hebben de reddingboten de grotendeels gezonken motorboot naar de trailerhelling van het Regatta Centrum gesleept en aldaar aan de grond gezet om verder zinken te voorkomen. Met de bergingspomp van de reddingboot is de boot leeggepompt en verder de trailerhelling opgetrokken. De eigenaar zal de boot met een trailer verder vervoeren.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen