dinsdag 16 april 2024
spot_img

Sobere begroting Medemblik 2021 vastgesteld

De gemeenteraad van Medemblik heeft gisteravond de programmabegroting 2021 vastgesteld. In de begroting staat wat de gemeente de komende jaren wil gaan doen en waarvoor geld beschikbaar is. Het samenstellen en vaststellen van de begroting was een flinke opgave, omdat er flink bezuinigd moest worden om een sluitende begroting te krijgen en financieel weer gezond te worden. Dat betekent ook dat inwoners de gevolgen van de sobere begroting zullen merken.

Ingrijpende keuzes
Op weg naar een financieel gezonde gemeente moesten er ingrijpende keuzes worden gemaakt. Zo wordt de OZB verhoogd met 12,5% bovenop de inflatie. Niet alle grote projecten kunnen doorgaan zoals eerder besloten is. Al eerder werden deze op de waakvlam gezet. De raad besloot gisteravond tot vernieuwbouw van het MFA in Abbekerk. Alle in het huidige dorpshuis aanwezige functies blijven op deze locatie. Het zwembad in Wervershoof wordt gerenoveerd in plaats van nieuw gebouwd.
De gemeente stelt een krediet beschikbaar voor de aansluitkosten van een blaashal waarmee het capaciteitstekort voor zaalsporten in Wognum opgelost kan worden.

STEM en Home Start behouden groter deel subsidie en geld voor cultuur
Ook besloot de raad dat leges – kosten die inwoners moeten betalen als ze bijvoorbeeld gaan trouwen – voortaan meer kostendekkend moeten zijn en daarmee stijgen. Dat maakt het mogelijk dat de STEM een groter deel van de subsidie behoudt en het activiteiten- en kernenbudget wordt aangevuld.
Het project Home Start behoudt een deel van zijn subsidie en wordt daarmee niet volledig gekort. Dat gaat ten koste van mantelzorgondersteuning en het innovatiebudget voor het sociaal domein.
Voor cultuur wordt de komende twee jaar toch nog geld vrijgemaakt.

Gemeentenieuws: alleen nog bekendmakingen
De raad besloot ook om niet het hele gemeentenieuws in de Medemblikker te laten vervallen, maar alleen de officiële bekendmakingen te blijven publiceren.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen