dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Sow to Grow presenteert De Aardappel(w)eters

Acht oktober start in Sow to Grow de bijzondere tentoonstelling De Aardappel(w)eters.
Wereldwijd is de aardappel, na rijst, tarwe en maïs, het belangrijkste voedselgewas.
Hoog tijd dus om bezoekers kennis te laten maken met deze plant en de ontwikkelingen daarin.

Vincent van Gogh schreef in een toelichting op zijn beroemde schilderij “De aardappeleters”:
“Met die handen die zij in den schotel steken hebben ze zelf de aarde omgespit en zoo hebben ze hun eten eerlijk verdiend”
In Sow to Grow leert u wat de oorsprong van de aardappel is, de manier waarop de aardappel geproduceerd wordt, diverse rassen en een nieuwe ontwikkeling; Aardappelen uit zaad. Maar ook de vele toepassingen waarin aardappelen gebruikt worden. Dat gaat veel verder dan patat en chips. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder de aardappel. De Aardappel(w)eters toont u een breed scala van gebruikstoepassingen zien en films.

De vraag naar aardappelen in de opkomende landen stijgt sterk en dat vereist een hogere productie van pootaardappelen, De ziektedruk en niet te vergeten de hoge transportkosten zijn grote uitdagingen. Logisch dat veredelingsbedrijven zoeken naar verbeterde vermeerderingsmogelijkheden. Dan kom je al gauw uit bij aardappelen uit zaad. Geen gemakkelijke opgave, maar een uitdaging voor de veredelingsbedrijven, waarin onze regio een belangrijke mondiale rol speelt.

Een prominente rol in deze expositie is weggelegd voor Ellen Mandemaker, die zich na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie specialiseerde in fotografie. Sow to Grow prijst zich gelukkig een selectie van haar werk mogen tonen in ons museum aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen nadat ze o.a. in het Fries Museum in Leeuwarden, Museum de Buitenplaats in Eelde, FOAM in Amsterdam en CODA in Apeldoorn geëxposeerd heeft.

In aanvulling op de foto’s van Mandemaker is er een keur aan trivia te zien de aardappel betreffende, afkomstig uit de gehele wereld. Een collectie van oud aardappel veredelaar Jan van Loon.

Naast deze tijdelijke expositie is ook onze vaste collectie het bezoeken van ons museum meer dan waard. Veel informatie over het verleden en de toekomst van ons voedsel en welbevinden en de rol die met name de Nederlandse plantenveredeling hier mondiaal in speelt.

De expositie De Aardappel(w)eters duurt t/m 31 december 2023 en met de Museumkaart is de toegang gratis.

Voor meer informatie over Museum Sow to Grow, bezoek de website www.sowtogrow.nl of onze Facebook pagina.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen