donderdag 13 juni 2024
spot_img

Sportclubs verduurzamen met Energy Battle

Zeven sportverenigingen uit verschillende kernen van Medemblik gaan een jaar lang onderling de strijd aan in een ENERGY BATTLE. Het doel is hun energiegebruik zo veel mogelijk terug te dringen. Bij elke deelnemende vereniging wordt een energiemonitoringsysteem geïnstalleerd dat het verbruik per groep in real-time monitort. De ENERGY BATTLE wordt ze aangeboden door gemeente Medemblik. De deelnemende verenigingen zijn: Medemblikker Tennis Club, FC Medemblik, VV Opperdoes, TV Wognum, Sporting Andijk, TV Atlas en VV Strandvogels.

Energyscan
Energieverbruik terugdringen staat bij veel sportverenigingen prominent op de agenda. De ENERGY BATTLE is een initiatief van de Hoofddorpse hockeyvereniging MHC de Reigers en winnaar van Het Groenste Idee van de Haarlemmermeer 2016. Met het prijzengeld is een speciaal energiemonitoringsysteem ontwikkeld. De deelnemende verenigingen krijgen dit systeem een jaar lang in bruikleen. Vooraf is bij alle clubs het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen drie jaar vastgesteld.

Kick off
Wethouder Hans Tigges (Duurzaamheid) gaf het startsein tijdens de eerste bijeenkomst met vertegenwoordigers van de deelnemende clubs. Hij benadrukte de rol van de sportclubs op het gebied van energiebesparing. Zij zijn, zeker wanneer zij beschikken over een buitenaccommodatie met verlichting, grootverbruikers van energie. Ook vormen zij een interessante partner om energiebesparing onder de aandacht te brengen van hun leden. Genoeg aanleiding om de Medemblikse sportwereld deze ENERGY BATTLE aan te bieden. Tigges: “Uiteindelijk is er over een jaar een vereniging die de wedstrijd wint. Maar eigenlijk is elke vereniging die energie bespaart een winnaar. Want naast het milieu heeft ook de clubkas er baat bij. Al moet je soms eerst investeren in maatregelen, op termijn ben je goedkoper uit. Bovendien heeft de gemeente sinds kort een subsidieregeling voor duurzaamheidsinvesteringen van sport- en welzijnsaccommodaties.”

Volgens projectleider Verhoogt gaat alleen dat inzicht al interessante besparingen opleveren. “Wij hebben het in onze eerdere wedstrijd ook gezien. Wie voor het eerst echt inzicht in zijn stroomverbruik krijgt, ziet al snel opmerkelijke zaken. Zo constateren veel deelnemers dat tijdens hun winter- of zomerstop, terwijl ze dachten alles te hebben uitgeschakeld, toch nog onverwacht stroomgebruik optreedt. Met ons systeem kan men thuis op de bank constateren dat er nog licht brandt in een kleedkamer. Energie besparen is opeens heel praktisch en eenvoudig. Wij zijn zeer benieuwd wat we hier in Medemblik aan besparingen gaan realiseren.”

Updates
De deelnemers worden gedurende het jaar een aantal malen bij elkaar geroepen om onderling ervaringen uit te wisselen en besparingstips te krijgen van externe deskundigen. Want uiteindelijk gaat het iedereen om de strijd tegen het eigen energieverbruik.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen