dinsdag 16 april 2024
spot_img

Stemmen voor Westfriesland

Volgende week zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Vaak wordt er gestemd op de eerste van de lijst, maar het aantal stemmen op een kandidaat die de persoonlijke voorkeur heeft neemt elke verkiezing toe. Zo’n voorkeursstem wordt bijvoorbeeld uitgebracht voor iemand die opkomt voor de regio.

In Westfriesland komt stemmen voor de regio nog weinig voor. Op dit moment zitten er dan ook geen Westfriezen in de Tweede Kamer. Eigenlijk is er maar een kandidaat die voor ons campagne voert. Jelle Beemsterboer, wethouder in Schagen en nummer 28 op de CDA lijst, is overal te zien met de leus ‘stem voor onze regio’. Voor veel Westfriezen zal het een aantrekkelijk perspectief zijn om iemand in de politiek te hebben die voor onze belangen opkomt. Daar zijn voorkeursstemmen voor nodig, maar hoe werkt dat nou, het uitbrengen van een voorkeursstem?
Voorkeursstemmen komen, net als een stem op de nummer een, bij het totaal aan stemmen op de partij. Daarmee wordt bepaald hoeveel zetels de partij krijgt. Die zetels worden volgens een vaststaande formule toebedeeld aan de kandidaten. Kandidaten die meer stemmen halen dan de voorkeursdrempel komen eerst aan de beurt, de overige plaatsen gaan op volgorde van de lijst. Bij de verkiezingen in 2017 was de voorkeursdrempel 17.527 persoonlijke stemmen.

Als hij voor Westfriesland in de Tweede Kamer wil komen zal Jelle Beemsterboer ongeveer dat aantal stemmen nodig hebben. Dus laten we Jelle naar Den Haag stemmen om op te komen voor het belang van Westfriesland!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen