donderdag 19 september 2024
spot_img

Stichting Dierenambulance West-Friesland is er voor elk dier in nood

In alle zeven West-Friese gemeenten -Stede Broec, Drechterland, Medemblik, Opmeer, Enkhuizen, Hoorn en Koggenland- is Stichting dierenambulance West-Friesland actief. Zowel voor huisdieren als voor wilde dieren kunnen zij gebeld worden. “Wij rijden voor elk dier in nood: groot of klein, tam of wild, eigenaar bekend of onbekend.”

“Onze taak is het verzorgen van gevonden en gewond geraakte dieren. Als er een melding binnen komt, gaan wij ter plaatse om te kijken wat we kunnen doen om te helpen. Soms kunnen we een dier meteen ter plekke helpen, soms is vervoer naar een dierenarts noodzakelijk. Gelukkig hebben we een groot netwerk van dierenliefhebbers, zodat we altijd een (tijdelijk) plekje hebben waar een dier opgevangen kan worden -en veilig is- totdat hij naar de eigenaar terug kan.”

Veelzijdig inzetbaar
Arie Slot, chauffeur op de dierenambulance-bus, vertelt over de veelzijdigheid van het werk: “De ene dag word je gebeld met een melding van een aangereden kat of hond, het andere moment over een eekhoorn die een huis binnen is gevlucht omdat hij door een kat achterna gezeten werd. Of de dierenpolitie neemt contact met ons op met de vraag of wij een plek weten waar een ziek schaap tijdelijk kan verblijven of vraagt ons te helpen een dier te vangen.” Zijn collega-vrijwilliger Tanja Bakker vult aan: “Een eend met een gebroken pootje is voor ons net zo belangrijk als een poes die we moeten vervoeren naar de dierenarts voor zijn jaarlijkse inentingen.”

Vrijwilligers nodig
De ritten van de dierenambulance komen nu meestal voor rekening van Arie. Hij is één van de weinig vrijwilligers die in bezit is van een rijbewijs. “Eigenlijk werk ik 360 dagen per jaar 24/7. Dat is veel, af en toe wel een beetje te veel. Een paar extra vrijwilligers, vooral die in bezit zijn van hun rijbewijs, dat zou heel welkom zijn! Vooral iemand die voor een 24 uurs dienst inzetbaar is, al is het maar 1 dag per week, met het hart voor dieren op de juiste plek? Kom kennis maken! Je bent van harte welkom bij ons gezellige team.”

Ritje Dierenarts
Bent u zelf niet of slecht ter been en moet uw dier naar de dierenarts? Dan kunt u een beroep doen op de dierenambulance West-Friesland. “We rekenen een vast tarief voor zo’n consultrit. We vragen daar kleine bedragen voor om onze kosten te dekken. Ook kunnen wij uw dier naar het crematorium brengen na zijn overlijden.”

Het belang van chippen
“We controleren altijd of een dier een chip heeft en vaak is dat wel het geval. De registratie van de chip laat echter te wensen over. Vaak staat er nog een oud adres, of staat de chip nog geregistreerd op de naam van de fokker.”

Onafhankelijke organisatie
Als volledig onafhankelijke organisatie is Stichting dierenambulance West-Friesland afhankelijk van giften en donaties. “Wij ontvangen geen subsidie. Onze bus hebben wij in bruikleen van stichting Dierenlot, maar wij krijgen daar verder ook geen financiële ondersteuning van. Alle kosten van de bus zoals onderhoud, diesel en verzekeringen komen voor onze eigen rekening. Onze droom is dan ook om een eigen bus te bezitten.”

Steun ons
Donateur worden kan al vanaf €17,50 per jaar en iedere gift is welkom. U vindt deze en alle andere informatie op www.dierenambulance-wf.nl of bel bij vragen en meldingen met Arie Slot op 06-118 25 306.

Wilt u de vrijwilligers van dierenambulance West-Friesland zelf ontmoeten? Op 3 oktober zijn zij aanwezig bij Danny Nieskens en zijn team van dierenkliniek de Streek, Stationslaan 10, 1611 KZ Bovenkarspel.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen