donderdag 23 januari 2025
spot_img

Stichting werft donateurs: “Jaarboek hoort op elke tafel in Andijk”

De 48e jaargang van het Jaarboek van Stichting Oud Andijk werd vorige week door voorzitter Jos Kuin uitgereikt aan Wim Visser die vorig jaar als secretaris afscheid nam van de stichting. Eindredacteur Henk de Boer was getuige van de overhandiging, traditiegetrouw in het Dijkmagazijn. De keuze voor Wim, zelf zoon van erelid en medeoprichter Cees Visser, was niet zo moeilijk. Jarenlang was hij zeer betrokken bij Stichting Oud Andijk en loodste de stichting door lastige jaren waarin ook het Poldermuseum moest worden afgestoten.


De overhandiging van het nieuwe jaarboek aan Wim Jan Visser (links) door redacteur Henk de Boer. Foto: Jos Kuin

Andijker historie gebundeld
Met dank aan onder andere fanatieke verzamelaars, trouwe donateurs en een bevlogen redactie is het opnieuw gelukt om een mooie nieuwe editie aan de donateurs aan te bieden. In het boekwerk vinden lezers een compilatie van beelden en verhalen die over het verleden en het heden van Andijk en Polder Het Grootslag vertellen.

Ogen en oren hele jaar open
Voor het maken van het jaarboek is veel tijd nodig. ”Eigenlijk sta je het hele jaar aan”, vertelt Henk. Samen met zijn redactieteam wordt er ieder jaar hard gewerkt. “Je moet altijd je oren en ogen open houden”. Verder moeten bijdragen worden gecontroleerd en wordt veel aandacht besteed aan de opmaak. Het resultaat mag er zijn.

Negende jaarboek voor Henk de Boer
Over eindredacteur Henk de Boer zelf is genoeg te vertellen. Hij was bestuurlijk betrokken bij verschillende verenigingen, waaronder Sportvereniging Asonia Omni, St. Dorpshuis Centrum, het plaatselijke CDA, de gereformeerde kerk en Andijks Gemengd Koor. Voor Stichting Oud Andijk heeft hij nu inmiddels meegewerkt aan het negende jaarboek. Daarbij komt zijn liefde voor taal mooi van pas. Die interesse had hij al vroeg. Zijn eerste literaire pennenvrucht was een gedicht dat hij oktober 1959 als tienjarige schreef voor de schoolkrant, de Urker Koerier.

Van origine is hij geen Andijker, maar via Urk en Vlaardingen op zijn achttiende met zijn ouders naar Andijk verhuisd. Officieel voor even, maar hij vergroeide toch met het dorp. Na een half jaar vakantiewerk bij een bollenbedrijf, kwam hij bij het zaadveredelingsbedrijf van zijn buurman terecht. “En 50 jaar later werkte ik er nog”, lacht Henk.

Tentoonstellingen voor iedereen
Geïnteresseerden kunnen in het Dijkmagazijn de permanente tentoonstelling bezoeken over het omvangrijke “Polder Het Grootslag erfgoed’. Verder zijn er regelmatig tentoonstellingen over het leven en werken in de polder. Zo kunnen liefhebbers op zaterdag 20 april een presentatie bezoeken over de vele boerderijen in Andijk, in het verleden en heden. Met projecties op scherm, oude bouwtekeningen, types boerderijen, kleding en gebruiksvoorwerpen.

Nieuwe donateurs welkom
Dozen vol van het nieuwe jaarboek hebben inmiddels hun weg gevonden naar de donateurs van de stichting. Op dit moment zijn dat er ruim vijfhonderd. Dat klinkt als een groot aantal, maar tijdens een gesprek met Henk de Boer wordt duidelijk dat dat geen overbodige luxe is.
Nieuwe donateurs zijn daarom van harte welkom geeft hij aan. “Eigenlijk hoort dit boekje op elke tafel in Andijk te liggen”, is zijn stellige overtuiging. “We moeten onze historie koesteren.”

Wie meer informatie over Stichting Oud Andijk is te vinden op www.stichting-oudandijk.nl/.

De stichting is te bereiken op telefoonnummer 0228 – 591408.

ADVERTEREN IN DE ANDIJKER?

Klik hier voor info!

Nieuwste