dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Stilstaan bij de dood en uw afscheid

Het is één van de zekerheden in ons leven. Toch is praten over het einde van het leven niet voor iedereen even vanzelfsprekend en gemakkelijk.

“De dood is onderdeel van het leven. Aan dat feit kan ook ik helaas niks veranderen. Als uitvaartbegeleidster mag ik samen met mensen een weg vinden om vorm te geven aan de uitvaart. Een goed en passend afscheid helpt in het gemis en het verdriet als het leven verder gaat na een overlijden,” vertelt Carla Basjes, uitvaartondernemer.

Intense tijd
Elk overlijden is anders. Iedere situatie is anders, elk mens is uniek en binnen elke familie zijn andere wensen. Dat maakt elk afscheid anders en toch zijn er ook veel overeenkomsten. “Mensen die een dierbare verliezen rouwen, ze zijn verdrietig en kwetsbaar. Het is belangrijk als uitvaartbegeleider om oog te houden voor alle details en vooral goed te luisteren. Het is echt mensenwerk, maatwerk ook vooral. Vol emoties, maar ook met een heleboel praktische zaken die geregeld moeten worden. Er komt veel op mensen af en daarbij ben ik een houvast in die intense tijd.”

Nadenken over je uitvaart voordat je eraan toe bent
Stilstaan bij de dood is verstandig, juist bij leven. Praat met uw naasten over uw wensen en vraag ze naar die van hen. “Zo’n gesprekje kan heel spontaan ontstaan en bijvoorbeeld prima tijdens de gezamenlijke avondmaaltijd of tijdens een koffiemomentje in de tuin. Niet als een zwaar onderwerp, maar gewoon omdat het ook bij het leven hoort. Het is fijn voor je dierbaren als ze weten wat ‘je zou willen’ als (plotseling) het moment daar is.”

Dat geeft rust
Carla: “Soms voelt het juist prettiger om met iemand te praten die buiten de directe familie staat. Dan is er de mogelijkheid een voorgesprek in te plannen. Vaak is daar behoefte aan wanneer iemand onomkeerbaar ziek is en het sterven dichtbij komt. Mijn ervaring is dat het vaak rust geeft elkaar alvast te leren kennen, vragen te beantwoorden en desgewenst (onderdelen) van het afscheid te bespreken. Ook word ik gevraagd als er ‘niets aan de hand is’ en het gewoon een rustig en fijn gevoel geeft alvast zaken te bespreken, mogelijkheden aan te bieden waar u zelf misschien niet aan heeft gedacht.”

Leg uw wensen vast
“Laat voor uw nabestaanden een soort handboek achten met wensen, maar ‘timmer’ niet alles dicht”, is het advies van Carla. “Laat ook ruimte voor de nabestaanden om hun verdriet op hun eigen manier uiting te geven. Kijk ook elke vijf jaar uw wensen na. U verandert, de mogelijkheden binnen het uitvaartwezen veranderen en misschien is het nodig uw uitvaartwensen aan te passen?”

Voor hen die verder gaan
Een afscheid dat past bij de overledene, waarbij herkenning is, geeft de achterblijvers troost. “Voor mij is het belangrijk dat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een afscheid. Dat is troostrijk in het nabestaan en geeft nog meer blijvende betekenis aan de overledene. Daar zet ik me graag voor in. Hoe mooi is het, dat ik daar een bijdrage aan mag leveren,” aldus Carla.

Carla Basjes Uitvaartbegeleiding is bereikbaar via 06-29241183 of info@carlabasjes.nl.
Meer informatie vindt u ook op www.carlabasjes.nl.
Vraag gerust een gratis en vrijblijvend uitvaartwensenboekje aan via de mail, app of telefoon.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen