woensdag 24 april 2024
spot_img

Stoommachinemuseum: Lezing ‘De molen naar de wind keren’

Op zondag 1 maart houdt Bart ter Steege, senior archeoloog bij de gemeente Hoorn, in het Stoommachinemuseum een lezing over het molencomplex in de Vier Noorder Koggen en meer specifiek langs de Oosterdijk in Medemblik. Vorig jaar zijn tegenover het stoomgemaal de restanten van een achtkante poldermolen opgegraven, één van 15 molens die rond 1638 al aan de Oosterdijk stonden. Tot begin 20e eeuw hebben de molens de polders bemaald. Nadat de capaciteit van het gemaal in 1907 verdubbelde met de installatie van een grote centrifugaalpomp, waren de molens aan de Oosterdijk overbodig geworden. Korte tijd later zijn de molens in 1908 afgebroken.

Het waren zogenaamde riet gedekte achtkante houten binnenkruiers die uitgerust waren met één of twee schepraderen. De vijftien molens waren onderverdeeld over vier aparte molenkolken met ieder een eigen sluis in de Westfriese Omringdijk.

In april vorig jaar vond de opgraving van één van de poldermolens aan de Oosterdijk plaats voorafgaand aan de bouw van nieuwe vakantiewoningen op bungalowpark Zuiderzee. Een unieke kans voor archeologen om een week lang in de modder te struinen voordat de bouwput weer werd dichtgegooid. Bijzonder was dat zowel de bakstenen als de houten funderingen van de achtkantige molen grotendeels nog intact waren.

Bart ter Steege vertelt op boeiende wijze over de opgraving en het molencomplex dat te vergelijken was met het Zuid-Hollandse Kinderdijk. Aandacht gaat hierbij uit naar de historische gegevens, de technische ontwikkelingen, de werking van een molencomplex en de achtkante binnenkruiers, de opgraving van molen nr. 6 en de historische gegevens van enkele molenaars en de bewoning van de molens.

De lezing vindt plaats op zondag 1 maart vanaf 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. De toegang bedraagt vijf euro per persoon, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Of gratis op vertoon van geldig entreebewijs van de betreffende dag. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

Stoom- en techniekboekenbeurs: op zaterdag 7 en zondag 8 maart houdt het museum een speciale boekenbeurs met ruime keuze waaronder bijzondere edities met antiquarische waarde. Boeken over (stoom)machines, locomotieven, scheepsbouw, scheepvaart, motoren en nog veel meer zijn te koop voor redelijke prijzen. Kom langs en sla je slag bij deze tweedaagse boekenbeurs.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen