dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Stoommodellen in de spotlights!

Tijdens het Stoommodellenweekend op 21 en 22 september staan bij het Stoommachinemuseum de miniatuurstoommachines opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.

Een gevarieerd aanbod van stationaire modellen, heteluchtmotoren, stoomtreinen, zelfs een stoomfiets zijn dit weekend bij het museum te bewonderen. Buiten op de mobiele spoorbaan trekt een locomotief puffend een aantal wagons en mogen kinderen gratis een ritje maken. Stoomtrekkers en steamwagons rijden stoomwolken blazend in het rond. Een stoomorgeltje zorgt voor vrolijke klanken. In het binnenwater achter het museum varen radiografisch bestuurbare (stoom)boten. Alles draait, beweegt en puft, je kijkt je ogen uit!

Expositie ‘Nederland op Stoom!’: Rond half oktober wordt de gerenoveerde oude entree van het museum heropend met de expositie ‘Nederland op Stoom!’ Aan de hand van tientallen (bewegende) stoommodellen wordt verteld hoe de stoomrevolutie in de 2e helft 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam. Ondersteund door muziek en filmprojecties wordt een beeld geschetst van de Industrialisatie in Nederland m.b.t. waterbeheersing, transport, nijverheid, bouw, energieopwekking en vermaak. De expositie omvat vele topstukken uit de museumcollectie.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom Bezoekers kunnen dit weekend een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,-. Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732.
Het museum is dit weekend onder stoom. Het vuur in de ketel wordt opgestookt om de machines weer tot leven te brengen. Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken en wie de stoker helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdient het ‘hulpstokersdiploma’.

Nederlands Stoommachinemuseum, 
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik, Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur.


Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00 
Volwassenen € 8,-
Museumkaarthouders Gratis

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen