maandag 24 juni 2024
spot_img

Swingend voorjaarsconcert Sursum Corda

De christelijke fanfare Sursum Corda vierde zaterdag het 95-jarig bestaan tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert in Dorpshuis Centrum. Behalve voor het eigen optreden was er veel ruimte in het programma voor Bigband MissJones. Het was tevens het laatste donateursconcert van dirigent Niels Marchal en juist het eerste van de nieuwe voorzitter Jorina Gutter. Het concert was uitstekend bezocht.

Sursum Corda doet op 12 mei mee aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten. De clubs in de vierde divisie spelen daar allemaal het speciaal daarvoor gecomponeerde werk Les Memoires de Moresnet van Thom Zigterman. Over het historische neutrale minilandje van die naam dat ooit aan Nederland grensde, bij Valkenburg. De aanwezigen werden meegenomen in de geschiedenis van het gebied, van nachtclubgeluiden tot het oorlogsgeruis van de Eerste Wereldoorlog. Het gloednieuwe stuk werd zodoende voor het eerst door Sursum aan het publiek gepresenteerd.

Na de fijne concertmars The Cross and The Crown van Bert Appermont waagde Sursum Corda zich aan Journey into nowhere van Pi Scheffer, een moeilijk stuk, dat uit meerdere delen bestaat. In het werk is er veel ruimte voor solisten, zoals Martijn Bos op trombone, Eva Kooiman op altsaxofoon, Tamara de Heer en Rosan Kooiman op hoorn, Sanne Haak op de bariton en Eshita Prins op bugel.

The Majesty and Glory of Your Name is een koraal van Linda Lee Johnson, gebaseerd op Psalm 8. De samenwerking tussen de trompetten en baritons leverde hier een prachtig, gedragen stuk muziek op, helemaal in de traditie van de Andijker fanfare. Het stuk Jubilance van Benjamin Yeo is eigenlijk een openingswerk, maar het is ook mogelijk het tussendoor te spelen. De slagwerkers konden daarin hun lol op.

Met Ain’t that a kick in the head werd het gedeelte van Sursum Corda swingend afgesloten. Het stuk, dat bekend is door Robbie Williams, betekende de opmaat voor het vervolg van de avond door MissJones. De bigband bestaat uit muzikanten uit de kop van Noord-Holland. In 2006 is het gezelschap opgericht. Er wordt jazz, swing en pop gespeeld door de 23-koppige formatie. Met Isabelle Braaf en Ruud van Etten heeft het orkest ook nog twee uitstekende zangers en de sfeer zat er goed in.

Bij Sursum Corda was er ook nog een jubilaris. Altsaxofoniste Petra de Wit-van Zanten is al veertig jaar lid en ontving hiervoor een bondsspeldje en een oorkonde. Het bestuur moet in de komende tijd op zoek naar een nieuwe dirigent. Niels Marchal is van loopbaan veranderd en kan, na elf jaar samenwerking, nog onvoldoende tijd vrij maken voor de club. Op 27 mei dirigeert hij nog wel opleidingsorkest Jong Sursum bij een concert in het dorpshuis. Tevens was er de lancering van het bier dat Sursum heeft laten brouwen bij De Lepelaer in Oudesluis. Het is een blond bier met als naam Cordaatje.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen