vrijdag 21 juni 2024
spot_img

’t Fortuin (Wervershoof) dingt mee naar Award Duurzame Ondernemer

Horecaondernemers uit Medemblik die duurzaam werken, worden uitgenodigd mee te doen aan de verkiezing van de Award Duurzame Ondernemer. Bij ’t Fortuin Partyservice – Catering en Eetcafé in Wervershoof zijn al heel wat duurzame stappen gezet.

Al sinds 1962 wordt ’t Fortuin gerund door de familie Bot. Op de plek van een café en een kolfbaan aan de Dorpsstraat staat tegenwoordig een horecabedrijf van formaat met liefst 55 jaar ervaring. Niet alleen is het bedrijf telkens uitgebreid en vernieuwd, er zijn meteen diverse duurzame maatregelen genomen.

Een voorbeeld is dat Frank Bot al jaren geleden met zijn team tijd stak in duidelijke uitleg over de keukenapparatuur. Schakel alleen die apparatuur in die echt nodig is en wordt gebruikt, luidde het devies. Door deze zorgvuldige communicatie met de medewerkers werd meteen al veel energie bespaard.

Eco coolers
Recent is in het pand verbouwd en werd meteen geïnvesteerd in de vervanging van lampen door energiezuinige LED-verlichting, ook werden eco-coolers geplaatst. De tip om deze koelers af en toe uit te zetten als ze een paar uur niet worden gebruikt, wordt in ‘t Fortuin toegepast. Het resultaat is een dalend energieverbruik en de besparing van geld. “Dit zijn absoluut aanraders,” aldus de ondernemer. Ook scheidt ’t Fortuin het afval. Voor de warmte in de zaak is een warmte terugwininstallatie toegepast.

LED-verlichting
Afgelopen voorjaar organiseerde de gemeente Medemblik een bijeenkomst voor horeca-ondernemers waaraan Frank Bot ook deelnam. Daar werd hij geïnspireerd tot het aanbrengen van LED-verlichting, in een aantal ruimten zijn ook sensoren aangebracht. Frank Bot vult aan dat hij voor de catering van overwerkmaaltijden veel producten lokaal inkoopt. Bij aflevering van deze maaltijden wordt schriftelijk vermeld met welke lokale ondernemers er wordt samengewerkt. ‘t Fortuin houdt bovendien rekening met wat in het seizoen groeit, om niet allerlei producten van ver te laten invliegen. Bovendien investeert de lokale agrarische sector ook flink in energiezuinige smaakvolle teelt. Een voordeel van de lokale producten is ook dat er weinig transport nodig is en dat is ook beter voor het milieu.

Er moet wat te wensen blijven: zonnepanelen zijn nog geen optie voor de ondernemer door de huidige tarieven voor elektriciteit en de aanschafkosten. Voor de catering rijdt er nog een auto met dieselmotor, maar als de huidige auto is afgeschreven komt er een energiezuinige vervanging.

Award
Alle ondernemers die dit jaar meededen met de gemeentelijke workshop over energiebesparing maken automatisch kans op de Award Duurzaam Ondernemer 2017. Het betreft naast ’t Fortuin ook Jean le Jean Catering (Zwaagdijk), Café Restaurant Partycentrum Stam (Wognum), Chinees-Indisch Restaurant ‘Danny Leung’ (Medemblik), Het Wapen van Medemblik en Stichting Dorpshuis “De Nieuwe Haven” (Abbekerk). De bekendmaking van de Award Duurzame Ondernemer is in november. Meer informatie op www.duurzaammedembik.nl.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen