woensdag 22 mei 2024
spot_img

Taxi Kaijer wint Award Duurzaam Ondernemen Medemblik

De Award Duurzaam Ondernemen Medemblik is gewonnen door Taxi Kaijer uit Wervershoof. De ondernemer ontvangt de prijs omdat hij erin slaagt het brandstofgebruik en CO2 aanzienlijk te verlagen.

De vijfde Award Duurzaam Medemblik op rij staat in het teken van logistiek bij kleinere bedrijven. Wethouder Hans Tigges reikte de Award op 3 maart uit aan Rob Kaijer van Taxi Kaijer bij gastheer Simon Loos in Wognum. Dit vooraanstaande transportbedrijf heeft al veel duurzame stappen heeft gezet. “Taxi Kaijer investeert veel in het verminderen van het grondstofverbruik en de uitstoot van fijnstof en CO2, een terechte winnaar,” aldus een trotse wethouder.

Professioneel
Onder meer door het rijgedrag te verbeteren, bereikt het bedrijf goede resultaten. Taxi Kaijer werkt onder meer met een monitoringsysteem en trainingen voor de chauffeurs om het milieu en kosten sparen. Zo worden de chauffeurs getraind op “Het nieuwe rijden” waarmee brandstof wordt bespaard en beter wordt geanticipeerd op het verkeer.

Rob Kaijer vertelt dat de chauffeurs daardoor professioneler rijden en de reizigers comfortabeler en veiliger worden vervoerd. “Bovendien beïnvloedt rijgedrag direct de levensduur van banden en remschijven. Een bewuste, efficiënte chauffeur rijdt gemiddeld twee keer langer met een set banden dan een minder goede chauffeur. Ook de motor en onderdelen van het voertuig gaan langer mee.”

Daar weet wethouder Hans Tigges over mee te praten. Hij vergeleek twee ritten afgelopen zomer: een rit naar het oosten van het land met Kaijer en een taxirit in Amsterdam met een ander bedrijf. “Met Kaijer ging het heel rustig en kwamen we uitgerust aan. In Amsterdam-Oost daarentegen was ik blij dat de rit over was: er werd te hard gereden, veel geremd en opgetrokken en er waren meerdere verkeersovertredingen. Ook voor passagiers is het dus fijner om met een duurzame vervoerder een rit te maken.”

Maatregelen
Kaijer houdt online het rijgedrag bij, zoals het onnodig stationair draaien van een taxi, overmatig toerental, overmatig versnellen, te hard rijden en te hard remmen. Elke dag komen deze gegevens beschikbaar voor zowel het bedrijf als de chauffeurs.

Een groot deel van het wagenpark bestaat uit voertuigen met een Euro6 motor, momenteel de schoonste dieselmotor die is te verkrijgen. Voor het rolstoelvervoer zet Taxi Kaijer twee bussen op Groengas in dat CO2 bespaart. Op kantoor is ook verduurzaamd: LED-verlichting heeft de plaats ingenomen van TL buizen. Verder verstuurt het bedrijf veel informatie digitaal wat papier scheelt.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen