donderdag 18 juli 2024
spot_img

Team, variatie, conditie, kracht Rara over welke sport gaat dit?

Zo’n vijftien jaar geleden betrad Renate Groot (23) voor het eerst een korfbalveld. Ze was meegenomen door een klasgenootje om het eens uit te proberen. Ze had gele laarzen aan, want het regende. Renate: “Ik vond er geen bal aan.” En toch is ze het blijven doen. Inmiddels zijn er wel wat dingen veranderd; ze vindt de sport juist hartstikke leuk en ze is naast speelster ook trainer/coach én scheidsrechter. O ja, ze speelt ook niet meer op regenlaarzen, zelfs niet als het regent, maar op speciale korfbalschoenen met noppen.

Alleskunner
Renate vertelt enthousiast over haar sport: “Korfbal is écht voor iedereen. Zolang je kan vangen en gooien en balgevoel hebt, dan kom je er wel. En je moet fit zijn; de wedstrijden duren twee keer een half uur, dan zijn we echt een uur aan het knallen.” Als korfballer moet je ook een echte allrounder zijn, want alle spelers spelen afwisselend in zowel het aanval- als verdedigingsvak. Dat heeft allebei zijn leuke kanten volgens Renate. Ze legt uit: “In het aanvalvak kun je natuurlijk lekker scoren. Maar verdedigen vind ik uitdagender, omdat je dan de tegenstander moet volgen en goed in de gaten moet houden.”

Sporting in je hart
Naast speelster is Renate ook trainer/coach en scheidsrechter. Op de donderdagavond traint ze de E-tjes; kinderen van 7 á 8 jaar. Dit doet ze met veel plezier. Renate: “Het is mooi om ze te zien groeien.” Als scheidsrechter beleeft ze het spel weer op een heel andere manier, omdat je dan erg met de regels bezig bent en goed moet opletten. Als scheidsrechter is ze natuurlijk altijd onpartijdig en fluit ze volgens de regels. “Maar in m’n hart ben ik voor Sporting”, bekent Renate.

Heren van Andijk: kom meedoen!
Korfbal wordt gespeeld door dames en heren. In Andijk is er een ‘herentekort’ dus Renate wil hierbij de mannen en jongens van Andijk oproepen om te komen korfballen. Renate: “Korfbal is geen ‘mandje gooien’, wat weleens gezegd wordt. Bij de training oefenen we niet alleen het schieten, maar trainen we ook op conditie en kracht. Tijdens de korfbaltrainingen doen we heel gevarieerde dingen en doen we bijvoorbeeld ook buikspieroefeningen of een parcourtje.”
Renate raadt aan: “Kom gewoon een keer kijken”. Zo begon het al die jaren geleden immers ook voor haar, en zij zou haar sport voor geen andere sport meer willen ruilen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen