maandag 9 september 2024
spot_img

Technisch vernuft blijft in familie

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus aanstaande viert het mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman, gevestigd aan de Handelsweg 10 in Andijk, feest (zie uitnodiging verderop in dit artikel). Reden is de overname van het bedrijf door zoon Wim en kameraad Brian, en daarmee de start van het pensioen van Nanne en zijn vrouw Annemarie. Dit alles hangt samen met het 45-jarig jubileum van de zaak, dus alle reden voor een feestje.

Doel voor ogen
Sommige mensen hebben het van nature: dat technische inzicht en vermogen om een ding te laten werken, zoals jij dat wilt. Dat inzicht ontdekte Nanne al vrij vroeg bij zichzelf, en als jongste van een gezin met negen kinderen ging hij dan ook geheel zijn eigen weg. Na de LTS-metaal volgde hij niet het advies van de docenten op om naar de MTS te gaan, maar koos hij voor een leertraject.
Nanne ging als monteur bij de firma Zwaan in Wijdenes aan het werk, maar bezocht tegelijk een avondschool om de richting Bedrijfsvoering- en beheer te volgen. Dit was een enorme inspanning, want het betekende twee jaar lang, twee avonden per week naar school. Maar hij wist wat hij wilde.

Halve schuur
De benodigde papieren waren behaald en Nanne startte in 1979 met het huren van de helft van een grote schuur aan de Dijkgraaf Grootweg. Hier kon hij tractoren en aanverwante land- en tuinbouwmachines repareren. Hij begon voor zichzelf, met zijn vrouw Annemarie aan het administratieve roer.
Lang hoefden ze niet op klandizie te wachten, want in deze regio die toen bekend stond als de ‘bloemkoolhoek’ was er direct en voldoende werk. Al snel kwam er twee man personeel bij, werd de halve schuur een hele schuur en vervolgens ging het van huren over naar kopen en kwam ook het ‘koelhuis’ erbij. Na verloop van tijd waren er zes mensen in dienst en na 20 jaar verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Handelsweg. Tegenwoordig zijn er 14 mensen werkzaam (en wel vier met de achternaam Kooiman, doch niet geheel aan elkaar verwant), waaronder zoon Wim.

Dubbele genen
Nanne en Annemarie kregen drie kinderen, maar alleen zoon Wim koos ervoor om in de mechanisatie te stappen. Hij voegde zich in 2011 bij het bedrijf en werd in 2018 vennoot. Net als Nanne heeft ook Wim die natuurlijke, technische aanleg en aangezien Annemarie ook een groot technisch inzicht heeft, is Wim bijna dubbel begiftigd. Het maakt dat de taakverdeling bij de opvolging vrij makkelijk is: Wim verzorgt het technische gedeelte en Brian zal zich ontfermen over het personeel, de administratie en alle andere bijkomende werkzaamheden.

Voortzetting
Wim en Brian zullen op dezelfde voet verder gaan met het bedrijf. Zij richten zich volledig op de vollegrondsgroenteteelt en hebben o.a. te maken met machines voor de verwerking van diverse soorten kool, prei, knolselderij, ijsbergsla e.d. en als nieuwkomer de teelt van zoete aardappel. Van deze laatste draaien inmiddels vier machines, maar de verwachting is dat hier meer vraag naar zal zijn. Het is een product in opkomst. Daarnaast beperkt het gebruik van land- en tuinbouwmachines zich verder ook niet enkel tot deze regio; zo nu en dan gaat er een machine richting Canada en is er binnen de Benelux en Duitsland klandizie. Genoeg werk dus voor de opvolgers.

En nu
Bij pensioen hoort een camper! Inderdaad gaan Nanne en Annemarie toeren, maar telkens een bescheiden periode. Ook blijven ze hun vrijwilligerswerk op de Prins Willem-Alexanderboot doen. Dit betekent een week lang voor mensen met een beperking zorgen. Gaan ze dan wel van hun pensioen genieten? Jawel, Nanne is voornemens een oude Amerikaanse pick-up (V8) op te gaan knappen en natuurlijk blijft hij voorlopig op de achtergrond als vraagbaak aanwezig. Je kunt na 45 jaar niet zomaar abrupt stoppen, al heeft hij alle vertrouwen in Wim en Brian.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen