dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Theo Hauwert, met kippen en al van Wervershoof naar Andijk

In de krant van deze week staat per abuis in het onderschrift van de foto: Theo Berkhout. Dat moet uiteraard Theo Hauwert zijn. Onze excuses hiervoor.

Samen met zijn vrouw heeft Theo 36 jaar op de Simon Koopmanstraat in Wervershoof gewoond. Afgelopen december zijn ze aan de Kleingouw in Andijk beland. De afgelopen weken was Theo druk met zijn nieuwe kippenhokken en ook deze zijn inmiddels af, zodat zijn ‘Sebright’ kippen een mooie plek in de tuin hebben. Theo is al jaren timmerman en heeft de hokken zelf gemaakt.

Kippen
“Toen we net getrouwd waren heb ik een kippenhokje gebouwd, m’n zwager zei “ga maar mee” en toen hebben we een koppeltje kippen gekocht, dat is inmiddels bijna veertig jaar terug”, vertelt Theo. Inmiddels is dit uitgegroeid tot vijfentwintig Sebright kippen in 3 verschillende kleurslagen en allerlei ras- krielkippen en allerlei kleuren legkippen voor de verkoop.

Tentoonstellingen
De kippen zitten op kleur in de hokken en Theo vertelt dat dit voor de kweek is in het voorjaar. Van oktober tot februari zijn er kleindieren tentoonstellingen door het hele land, waar men de kippen kan laten keuren. “Ze letten overal op; type en bouw, de kleur, de omzoming van iedere veer,de kam vorm en de kleur van de pootjes. ” Alles is erfelijk en voor Theo is het de sport om de ideale Sebright te creëren. Dit gaat hem goed af. “Ik heb al veel gewonnen!”

Broedmachine
Theo legt uit dat veel kippenrassen niet meer zelf broeden, dit is hun niet aangeleerd. “Ik heb daarom zelf een broedmachine staan, na drie dagen kun je, als je goed kijkt met een lampje, zien of het eitje bevrucht is en na drie weken ongeveer komt er dan een kuikentje uit.”

Verenigingen
Theo is erevoorzitter van de Nederlandse Sebright club. “Ik ben daar zestien jaar voorzitter geweest en heb de voorzittershamers doorgegeven. Voor bestuursvergaderingen word ik nog wel gebeld, omdat ik wel kritisch ben denk ik”, lacht Theo. Ook is hij aangesloten bij de Kleindierensportvereniging Winkel & Omstreken. “Als je met de kippen naar tentoonstellingen gaat moet je je aansluiten bij een verenigingen, je krijgt dan een fokkerskaart en dan kan je je inschrijven, wel moeten de kippen zijn ingeënt.”

Te koop
In de schuur heeft Theo allerlei sierkippen. Deze zijn te koop voor ‘huis- tuin en keukengebruik’ en daarnaast koopt hij ook in. Zelfs voor ander soort sierpluimvee kan men bij Theo terecht. “Inmiddels weet ik feilloos waar wat te halen valt en weten ze mij ook te vinden.” De kippen gaan meestal 3 of 4 jaar mee, maar laatst sprak Theo iemand om nieuwe kippen zijn laatste kip 18 jaar oud geworden. “Dat is echt een uitzondering hoor!”

Mocht je zelf geïnteresseerd zijn, kun je contact opnemen met Theo op het nummer 06 225 732 90.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen