maandag 24 juni 2024
spot_img

Tiny Mazereeuw schrijft debuutroman op 77-jarige leeftijd

“Ik kan niet meer stoppen met lezen!”, is de reactie die Tiny Mazereeuw het vaakst krijgt op haar debuutroman Het begon bij Jacob. Dat is natuurlijk een heel mooi compliment en wie de omschrijving van de uitgever leest, snapt meteen waarom lezers het boek niet meer weg kunnen leggen; “Het begon bij Jacob is een roman vol met spanning, moord, intriges en verrassende onthullingen, die zich afspelen in het recente verleden van de prachtige West-Friese streek”.

Lovende recensies van een verhaal dat zich afspeelt in West-Friesland en dat geschreven is door een voormalig dorpsgenote zijn uiteraard redenen genoeg voor de Andijker om de schrijfster te interviewen.

“Waanzinnig mooi verhaal”
Ongeveer een jaar geleden is Tiny begonnen met het schrijven van haar boek. Ze had toen nog helemaal geen plannen om het manuscript uiteindelijk uit te laten geven. Tiny: “Ik heb een goedkoop laptopje gekocht en ben gewoon lekker gaan schrijven. Voor ik het wist had ik 328 bladzijden geschreven. Ik was verbaasd over mezelf en dacht: waar haal ik het allemaal vandaan?” Toen Tiny het boek af had, wilde ze het – in eerste instantie – alleen voor familieleden laten inbinden. Maar haar man zei enthousiast: “Dit is zo’n waanzinnig mooi verhaal, dat moet je laten uitgeven.” Daarop stuurde ze het boek naar uitgeverij boekscout. Enige tijd later werd ze door de uitgeverij gebeld met de mededeling dat ze interesse hadden. Na het eerste gesprek (met een lovende beoordeling) had ze al meteen een contract op zak. Tiny: “Toen het balletje ging rollen, vroeg ik mezelf af: wil ik dit wel?” De steun van haar man overtuigde haar om door te zetten. Daar is ze maar wat blij om, want toen ze het gedrukte boek eenmaal in handen had, was haar overheersende gedachte: “Wauw dat heb ik gedaan!”

West-Fries in hart en nieren
Het verhaal speelt zich af in Tiny’s geboortestreek West-Friesland. Tiny: “Het is fictie, maar mensen uit Andijk zullen er zeker dingen in herkennen.” Tiny zelf is ook al jaren lid van oud-Andijk en schreef daarvoor zelfs al eens een stukje over haar opa. Tiny: “Mijn liefde voor het West-Friese landschap is heel groot. Ik ben West-Fries in hart en nieren, ook al woon ik er al heel lang niet meer.” Het was voor haar dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om haar eerste roman zich in onze prachtige streek te laten afspelen.

Schrijfplezier
Tiny is nog wat beduusd door alle aandacht die ze met haar boek krijgt. “Als je 77 bent en zoiets overkomt je, dat is zó apart.” Wat Tiny van te voren ook niet gedacht had, was dat ze zo ontzettend veel plezier aan het schrijven zou beleven. Tiny: “Die inspiratie die je tijdens het schrijven krijgt, heeft me geboeid. Toen ik klaar was met schrijven, dacht ik dan ook: jammer dat het af is.” En laat dat nou net ook de gedachte zijn die de lezer heeft na het lezen van de laatste bladzijde. Gelukkig – voor Tiny én haar lezers – heeft ze nog genoeg ideeën in haar hoofd om nog veel meer boeken te vullen.

“Het begon bij Jacob” van Tiny Mazereeuw kan besteld worden via de erkende boekhandel of op www.boekscout.nl voor € 22,99

SAMENVATTING
Jacob wordt aan het begin van de vorige eeuw veldwachter in het dijkdorp. Hij kan dan nog niet vermoeden welke vreemde, avontuurlijke en angstige voorvallen zijn nageslacht zal beleven.
De kleindochter van Jacob, Katie, is een zelfbewuste jonge vrouw die door de gevangenschap van haar vader wordt geconfronteerd met haar verdrongen verleden en angstige momenten beleeft om de waarheid te achterhalen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen