Tobias zoekt een leenfiets. Foto aangeleverd

De 1.85 lange Andijker Tobias Spruit (15 jaar) zit in Lelystad op school. Met school doen zij mee aan het project ‘Flevoland Fietst Tegen Kanker’ (FFTK). Dit geeft scholieren een kans een unieke prestatie te leveren, voor zichzelf maar ook voor anderen! Samen met vele klasgenoten bedwingt hij in mei 2022 de bekende Franse berg ‘de Alpe d’Huez’. De andere momenten zijn zij aanwezig om de overige deelnemers te steunen met allerlei vrijwilligerswerk en om ze een letterlijk ’zetje in de rug’ te geven.

Kanker is een ziekte die iedereen, direct of indirect, treft. Het is een genadeloze ziekte die vandaag de dag nog te veel mensen het leven kost. Door zelf de Alpe d’Huez te beklimmen en daarmee geld op te halen voor onderzoek tegen kanker, wordt machteloosheid omgezet in daadkracht.

Deelname verzekerd
Om deel te kunnen nemen aan het project is een soort van ‘startgeld’ nodig. Dit bedrag heeft Tobias inmiddels zelf bij elkaar gekregen, door donaties van familie en vrienden en het doen van klussen. Nu is deelname dus verzekerd en begint het volgende onderdeel: sponsoren zoeken en trainen. “Daarvoor is het nodig dat zoveel mogelijk mensen weten wat ik ga doen!”

Aandacht en geld
Gedurende het hele schooljaar gaan scholieren aan de slag met acties om geld in te zamelen. Leerlingen worden aangesproken op hun creativiteit, ze moeten dus zelf acties bedenken om geld in te zamelen. Ook hun organisatorisch vermogen (logistiek, planning) en hun communicatieve competenties worden ontwikkeld tijdens het werven van sponsoren en bijvoorbeeld publiciteit zoeken door de pers te vragen om hun medewerking.

Interview geregeld
Tobias heeft zelf de stap ondernomen zijn actie bij de Andijker aan te melden. “De Andijker die aandacht geeft aan mijn actie, dat geeft veel publiciteit en zal hopelijk ook sponsoren opleveren. Iedereen die mij -met een groot of klein bedrag- wil sponsoren wil ik bij voorbaat alvast bedanken. Behalve financiële bijdragen zoek ik ook nog iets anders,” vertelt Tobias. “Hopelijk lukt dat ook met deze oproep.”

Flink trainen
Tobias moet namelijk flink trainen, want een berg als de Alpe d’Huez beklimmen gaat niet vanzelf. “Daarom zoek ik een racefiets die ik kan gebruiken om hier in en rondom Andijk te trainen. Op school heb ik al een fiets staan, maar daar heb ik hier thuis niks aan. Eigenlijk hoop ik dat er iemand is die zijn racefiets uit wil lenen tot ongeveer mei 2022. Misschien op vaste momenten, zodat ik op vaste dagen mijn kilometers kan gaan maken? Of een fietshandel die een fiets ter beschikking wil stellen? Mijn opa heeft al toegezegd mijn trainingsmaatje te worden!”

Donaties of andere vragen
Wie Tobias wil steunen kan contact opnemen met zijn moeder Marije via e-mail marijespruitdirks@gmail.com. Wie een donatie wil doen kan naar de website https://crowdfundingvoorclubs.nl/fftk/ en kiest daar de school ‘De Rede’ en klikt vervolgens op de naam van Tobias Spruit. De link staat ook op de website van de Andijker.

Opgeven is geen optie
School geeft aan dat het een zware klus is, maar dat de ervaring leert dat alle leerlingen het halen. “We doen het samen! Het project is voor de deelnemers een onvergetelijke ervaring die ze voor de rest van hun leven met zich mee dragen.”
Wij wensen Tobias alvast een geweldige ervaring toe.