woensdag 24 juli 2024
spot_img

Toeten Koike bij Tamworth Hoeve

Op zondag 25 augustus was het mogelijk te komen ‘Toeten Koike’ bij de varkens van de Tamworth Hoeve het bedrijf van Nick Mulder uit Wervershoof. Hij heeft regelmatig hulp van zijn vriendin Solvejg Hardewijn. De Tamworth varkens lopen op het terrein in Wervershoof, dat hij pacht van de gemeente Medemblik.

Nick en Solvejg. Foto: OdB/De Andijker

Nick vertelt: “Vroeger hadden wij thuis geen dieren om voor te zorgen. Maar toen ik op iets latere leeftijd kennis maakte met ‘het boerenleven’ merkte ik dat het me voldoening gaf. Een tijdje heb ik alpaca’s gehouden en diverse schapen, maar dat was het allemaal nét niet. Toen maakte ik kennis met deze bijzondere dieren en ik kan wel zeggen dat ik hier enorm van geniet.”

Wild gebied
Varkens grazen en wroeten. Ze duwen hun neus in de grond op zoek naar knollen en de wortels van planten. Daarmee maken ze de grond vrij van ongewenste groei. Het terrein waar deze groep loopt stond overvol braamstruiken en de hedera overwoekerde de bomen. De varkens maken weer ruimte in het bos. “Je kunt Tamworth varkens niet binnen houden of in een kleine tuin. Ze hebben ruimte nodig en zijn dan behoorlijk zelfredzaam. Dit terrein is meerdere hectares groot en heeft zon- en schaduwplekken en een échte modderpoel. Het is een waar varkensparadijs.”

Familie met biggen
Op het terrein lopen één beer (een man) en enkele zeugen (dames). Daar tussen lopen biggetjes van verschillende leeftijden. “Die worden gewoon in de groep geboren en lopen met hun moeder mee op zoek naar lekkers. Daarnaast drinken ze melk bij de moeder. De grotere biggen ‘stelen’ ook wel melk bij andere moeders. Maar dat regelt zichzelf.”

Varkens aan het werk
Naast het werk voor een werkgever zijn Nick en zijn vriendin meerdere keren per dag aanwezig bij de groep varkens. “Je gaat regelmatig heen om alles te controleren. De bakken water moeten gevuld zijn, de modderpoel moet lekker nat blijven en je kijkt of iedereen gezond is. Toch hebben de varkens weinig extra nodig. Bijvoeren doen we zo min mogelijk.” Nick vertelt verder: “Er lopen inmiddels meerdere proeven waarbij de varkens ingezet worden om natuuronderhoud te doen. Bijvoorbeeld op plekken waar het lastig is de grond te onderhouden, kun je een groep varkens laten lopen. Dat scheelt maaien en manuren. We hopen dit uit te kunnen breiden.”

Ook op bezoek?
“Deze ‘Open dag’ was zo’n succes dat we dit zeker vaker willen doen. We proberen iedereen een kans te geven om te komen kijken. Echter, de gezondheid van de varkens staat altijd voorop. Daarom mag een bezoek alleen onder begeleiding van één van ons en dus alleen op afspraak en in kleine groepen. Via onze facebooksite Tamworth Hoeve laten we weten wanneer we weer een rondje ‘Toeten Koike’ doen, dan begroeten we u graag.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen