Het is een mond vol, maar het is de studie Master Musculoskeletale echografie die fysiotherapeut Ton Kolenberg (32) momenteel bijna afgerond heeft en waarover hij graag meer vertelt. “Het is een specialisatie en aanvulling op de algemene fysiotherapie, waar veel voordeel uit te behalen is voor zowel behandelaar als patiënt.”
Fysiotherapeuten zijn vakmensen, experts in houding en beweging. Zij kunnen hulp bieden als u lichamelijke klachten ervaart die bewegen lastig of zelf bijna onmogelijk maken.
Voorkomen en verhelpen
Optimaal functioneren, bewegen zonder pijnklachten. Dat klinkt voor sommigen heel normaal, maar dat kan anders zijn. “Als fysiotherapeut zien wij veel mensen met heel verschillende klachten: van een tennisarm tot enkelblessure, van klachten door een acuut trauma of juist overbelasting. Maar ook mensen die na een operatie klachten houden. We helpen bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgen er voor dat je weer optimaal kunt bewegen.”
Waarde van echografie
Ton legt uit: “Soms is op basis van iemand zijn verhaal en aanvullend onderzoek de klacht duidelijk. Het kan het ook voorkomen dat er onzekerheid is over de juiste diagnose. Als fysiotherapeut kan je testen in zetten om een diagnose te bevestigen, echter zijn veel testen van onvoldoende diagnostische kwaliteit. In dit geval is echografie een uitstekend middel om de juiste diagnose te stellen en eventueel in de tijd te gebruiken als evaluatiemiddel.
Wanneer echografie inzetten
Echografie is in te zetten wanneer bijvoorbeeld wordt gedacht aan spier- en pees problematiek, bijvoorbeeld iemand kan disfunctie of pijn rond de schouder ervaren wat ten grondslag kan liggen aan een verdikte pees, peesscheuring, verkalking in een pees, slijmbeurs ontsteking en of andere oorzaken. “Door de inzet van echografie is de oorzaak duidelijk en kan je iemand gerichter helpen. Dit is een kleine greep met wat er mogelijk is met echografie. Denk ook aan verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden, cystes, oppervlakkige botbreuken en perife zenuwbeklemmingen.”
Voordelen?
Echografie is niet invasief, pijnloos en toch kan je van binnen zien wat er gebeurd. “Daarnaast is een groot voordeel dat je tijdens een echo dynamisch kan scannen en kan zien wat er bijvoorbeeld gebeurd als een spier zich aanspant. Tevens is er direct interactie met de patiënt om meer inzicht te geven in zijn of haar klachten. Het maken van een echo is toegankelijk en valt binnen een fysiotherapeutische consult.”
De toekomst
De samenwerking met de huisarts is er nu al, maar kan op nog veel meer vlakken ingezet worden. “Dat ligt in de toekomst wel in de planning. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat iemand niet fysiotherapeutisch te behandelen is, maar na het herkennen van een slijmbeurs een injectie een betere behandeling is. Dit wordt gerapporteerd naar de huisarts welke een injectie kan overwegen. Ook bestaat de mogelijkheid om echo geleid te injecteren, deze samenwerking zou ik graag in de toekomst versterken. Blijf dus niet lopen met bewegingsklachten, laat ons er naar kijken.”
Meer informatie vindt u op
www.fysio-wfo.nl of mail naar info@fysio-wfo.nl.