maandag 22 juli 2024
spot_img

Trouwen in Coronatijd?

Op 1 maart 2020 stonden er al 75 huwelijken gepland in mijn agenda voor 2020, een record aantal vanwege het mooie jaartal 2020. Totdat…..1 dag na de persconferentie van Mark Rutte op 16 maart mijn telefoon overuren draaide. Diverse aanstaande bruidsparen belden mij bezorgd/verdrietig. In eerste instantie heb ik alleen maar geluisterd. In tweede instantie heb ik gepoogd niet in het verdriet mee te gaan, maar een lichtje aan de horizon te zijn. Dat is zeker voor een groot deel gelukt.

Een roze droom in duigen?
Ik sta zelf sowieso altijd positief in het leven. Ik kijk altijd naar wat wel kan en niet naar de onmogelijkheden. Dat betekent dat ik heb meegedacht met de vraag ‘wat nu?’ Een deel van de bruidsparen had zelf al besloten de datum 1 jaar op te schuiven. Zeker driekwart van de koppels hebben de datum van het voorjaar naar de maanden augustus, september en oktober 2020 opgeschoven. Dat betekende voor mijn agenda dat ik in voornoemde maanden 40 huwelijken had staan, die ik inmiddels met veel liefde en passie heb voltrokken. De oorspronkelijk geplande huwelijken kwamen er namelijk bij. Vandaar de grote hoeveelheid.

De huwelijksdag in Coronatijd
Zelf heb ik er niet 1 keer tegenop gezien een gezellige sfeer te kunnen creëren. Evaluerend kan ik zeggen dat juist het minder aantal mensen er voor zorgde dat het heel intiem en sfeervol was. Vooraf zagen de koppels er enorm tegenop een selectie te maken van de mensen die mochten komen. In de meeste gevallen viel dat ook best wel mee.Weet je wat zo leuk is? Je kan ook 1 of 2 jaar later opnieuw de liefde vieren, maar dan met alle familie, vrienden, collega’s etc.

De ceremonie met een klein aantal gasten
In veel gevallen mochten er maar 30 gasten aanwezig zijn. Ik kan jullie vertellen dat ik ook nu gigantisch heb genoten, zelfs op 10 oktober (10-10-2020) toen ik 4 huwelijken heb voltrokken, waarna ik ook blij en voldaan thuis kwam. Het mooie van een intieme ceremonie is dat er heel snel de verbinding is met de aanwezigen. Dat is zo voelbaar en fijn. Ik hecht zelf aan de emotie, zowel de lach als de traan. De traan mag er ook zijn. Die maakt voor veel mensen ook deel uit van ons mensenleven. Ik blijf echter nooit in het verdriet hangen. Zeer regelmatig lopen de tranen over de wangen van het lachen.

Virtueel aanwezig tijdens de ceremonie
Een prachtige oplossing is dat de gasten er virtueel bij kunnen zijn. Dat is toch een fantastisch voordeel van deze tijd. Natuurlijk betrek ik de mensen op afstand er ook bij, waar ook ter wereld.

Blijf vooral optimistisch
Lieve mensen. Ga niet mee met de angst die er wordt gecreëerd. Natuurlijk moeten we ons aan de RIVM maatregelen houden, maar dat betekent niet dat we in angst hoeven te leven. Weet u wat ik er van heb geleerd…..het leven is niet maakbaar!

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen