vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Unieke klanken uit de harp van Elise Neij

Tijdens de kunstroute van Andijk 2018 was er op sommige plekken ook ruimte voor live muziek. Elise Neij en haar harp waren te horen in de tuin bij Maja de Haan. “Een aantal keer per jaar probeer ik een soort van optreden of concertje te geven,” vertelt
Elise. “Daarnaast speel ik bijna elke dag thuis en heb ik lessen in Andijk bij de muziekschool om mezelf steeds verder te ontwikkelen.”

De keus voor de harp is enige jaren geleden gemaakt. Als klein meisje bespeelde Elise de blokfluit en de althoorn. Ook het orgel en de daarbij behorende lessen heeft zij enige tijd geprobeerd. “Daarna is het bespelen van een instrument een tijdje op de achtergrond geraakt. Pas als volwassene heb ik opnieuw mijn muzikale passie opgepakt. De dwarsfluit was toen mijn instrument en daarna heb ik 10 jaar meegespeeld in verschillende musicals bij AZOV in Abbekerk.”

Zoon koos harp
“Mijn keuze voor de harp is eigenlijk een toevallige samenloop van omstandigheden geweest,” zo vertelt Elise. “Mijn zoon was al heel jong geïnteresseerd in het bespelen van de harp. Hij was pas een kleuter. Harplessen worden echter niet overal gegeven. Dat steeds heen en weer rijden zagen we toen niet zitten.” Dochter Babette wilde op haar 6e jaar graag viool leren spelen. Dat kon dichtbij in Enkhuizen en daar troffen ze in een hoekje ook een harp aan.

Er werd meteen gekeken of harplessen mogelijk zouden zijn en zo startte zoon Bram op 9-jarige leeftijd toch nog met het bespelen van de harp. “Hij heeft harp gespeeld tot zijn twaalfde. Van de één op de andere dag zei hij dat het vandaag zijn laatste les zou zijn. De reeds betaalde lessen tot aan de vakantie ben ik toen heen gegaan, uiteraard in overleg met de docente Klaartje.”

Engelenmuziek
“Het was toen 2011 en sindsdien is de harp mijn instrument. We hebben er zelf één aangeschaft. Thuis speel ik bijna dagelijks en om de week heb ik les bij de muziekschool in Cultura.” Het geluid van de harp is voor velen ontspannend en wordt vaak omschreven als engelenmuziek.

Optreden doet Elise een paar keer per jaar. “Dit jaar was het de beurt aan de Kunstroute van Andijk. Vorig jaar speelde ik mee met de Passion. Eerder heb ik gespeeld in het bejaardenhuis in Andijk en bijvoorbeeld tijdens de festiviteiten van Andijk ‘Droge Voeten’. Twee maal heb ik mijj samen met een vriendin aangemeld bij de gemeenschapsveiling als veilingkoopje “High tea met harpmuziek”. Met een harpensemble waar ik 6 jaar lid van was, traden we 2x per jaar op.

Mijn eerste optreden was een bijzonder optreden. Toen speelde en zong ik The Rose tijdens het afscheid van mijn schoonzus op haar crematie. Iedere keer wanneer ik het speel, denk ik hieraan terug.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen