maandag 4 maart 2024
spot_img

Unieke pentekeningen van de hand van Adri de Blank

In 1942 werd Adri geboren op Andijk. Daar heeft hij zijn hele leven gewoond. “Op een klein uitstapje van een jaar of twee na, toen ik in dienst zat. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen en haar heb ik mee terug gebracht naar Andijk. Het uitstapje was dus zeker niet voor niets!” Inmiddels woont het echtpaar al vele jaren en naar volle tevredenheid op een prachtige plek aan de Dijkweg.

Adri de Blank (78) vermaakt zich dagelijks met het maken van pentekeningen van gebouwen. Iedere tekening is uniek, geen twee keer tekent hij hetzelfde. “In één tekening zit gemiddeld zo’n 30 uur werk,“ aldus Adri. “Vanwege mijn ziekte kan ik nu ook niet veel anders meer, dus ik ben blij dat mijn hobby nog altijd lukt!”

Jong aan het werk
Adri ging naar school op Andijk en toen hij klaar was met klas 6 (nu groep 8) op vrijdag, kon hij meteen maandags te werk. “Eerst heb ik een tijd allerhande dingen gedaan in de agrarische sector. Koeien melken bij Boeder en later bij Jo de Boer in de gladiolen. Ook nog een tijd tulpen bij van Heezen en lelies bij Klaas de Jong. Maar uiteindelijk ben in de bouw in gegaan.”

Op de bouw
Als timmerman heeft Adri meer dan 25 jaar bij bouwbedrijf Scholtens gewerkt. “Later had ik ook vaak beginners mee, die ik als leermeester wegwijs maakte in het wereldje van het bouwen,” vertelt Adri over die tijd. “Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan en het maken van tekeningen was in die tijd echt ‘iets leuks’ om als hobby ernaast te doen. Maar erg veel tijd voor hobbyen was er niet.”

Modelbouw
Naast de drukte met het gezin, het werk en het maken van pentekeningen was Adri ook nog druk met het maken van modelbouw schepen. “Ik heb er één gemaakt van anderhalve meter, die is inmiddels verkocht. En de tweede staat nog hier in de kamer te pronken, met zeilen en tuig in volle glorie. Daarvoor gebruikte ik vooral restmaterialen en verder is het een kwestie van veel geduld hebben. Het kost vele uren zoiets in elkaar te zetten.”

Pentekeningen maken
Adri heeft COPD en is snel vermoeid. Zijn longen presteren door zijn ziekte niet optimaal en hij moet zijn energie goed verdelen. Daarom heeft hij nu extra veel plezier in het maken van pentekeningen van gebouwen. “Dat kan ik thuis doen, aan de tafel. Ik heb al mijn spullen bij de hand. Als ik even wil stoppen, kan ik het gewoon laten liggen en later weer verder gaan.” Het tekenen doet hij inmiddels al zo’n 40 jaar. Les heeft hij nooit gehad. “Als 16-17 jarige heb ik een paar verdwaalde lessen portrettekenen gevolgd, maar dat was niks. Ik wist al snel, dat mijn passie elders lag. Gebouwen klagen tenminste ook nooit of ze er wél of niet goed opstaan!”

Tentoonstellingen en in opdracht
“Ik teken wat ik wil, “zegt Adri stellig. “Iemand kan me vragen een bepaald huis te tekenen en dat doe ik graag, maar ik doe het wel op mijn manier. Ik wil er ook niks voor hebben en neem in die zin geen opdrachten aan. Graag maak ik iemand er blij mee, maar er moet geen gestress bij komen. Die tijd heb ik gehad.”

Adri vertelt dat hij tot twee maal toe aan een expositie heeft meegewerkt. “Dat is een hoop werk en je moet er de hele tijd bij zijn, mensen willen de kunstenaar ontmoeten. Dat is me allemaal veel te vermoeiend. Ik teken voor mezelf en berg de tekeningen daarna netjes in de map. Alleen de tekening van ons eigen huis op Andijk heeft een ere plekje in een lijst in de kamer.”

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen