zondag 26 mei 2024
spot_img

Urker mannen kwartet en Gerwin van der Plaats op 3 mei in Andijk

Op vrijdag 3 mei 2019 wordt er in de Geref. kerk aan de Middenweg 4 te Andijk een sprankelend concert gegeven door het befaamde Urker Mannenkwartet o.l.v. Gerwin van der Plaats, die als virtuoos op toetsen bovendien zal zorgen voor spectaculaire solo’s op piano en orgel. Het wordt een mooi concert met een vleugje Oranje. De aanvang is om 20.00 uur. De entree aan de kerk bedraagt € 10 contant. Verdere info: www.zingenenzo.com.
 
Al decennia lang staat het voormalige eiland Urk bekend om zijn unieke koorzang en vele koren. Tijdens talloze concerten tot ver over onze landsgrenzen zongen Urkers hun liederen tot eer en glorie van God, de Schepper van hemel en aarde en dat doen zij tot op de dag vandaag nog steeds.
In oktober van 2010 werd het Urker Mannenkwartet opgericht. Vier enthousiaste Urker vrienden; Jan Loosman – 1e tenor, Johan Baarssen – 2e tenor, Klaas Pasterkamp – bariton en Bert van Slooten – bas, begonnen onder leiding van dirigent Roelof Elzinga als groepje voor een cd-opname van Alice Baarssen. Het klikte zo goed dat zij de handen ineen sloegen en Gerwin van der Plaats uit Kampen benaderde als dirigent en begeleider. Dit bleek een schot in de roos. Niet alleen door zijn enthousiaste manier van repeteren maar vooral door zijn humor en muzikaliteit wordt elk optreden een waar feest! In december van het jaar 2010 vonden een 3-tal uitvoeringen plaats in Staphorst, Harskamp en Nunspeet. Deze laatste uitvoering baarde zoveel opzien dat de basis voor het jonge kwartet was gelegd. De leden van het kwartet hebben veel ervaring opgedaan als solisten bij onder andere het Urker Mannenkoor Hallelujah en het Urker visserskoor Crescendo. Daarnaast volgden zij zangles bij Marjo van Someren te Kampen. Inmiddels werden talloze concerten gegeven en werkte het kwartet mee aan diverse cd-opnamen.
 
Gerwin van der Plaats (Utrecht 1977) kwam al vroeg bij de kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin kerkdiensten te Nieuwegein. Gerwin’s talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet. Later volgde hij een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen. Hij studeerde aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Gerwin van der Plaats is nu als vaste organist verbonden aan twee kerkelijke gemeenten te IJsselmuiden en Nunspeet en als dirigent aan een vijftal koren en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- van het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Ook is hij dirigent van het befaamde Urker Mannen Kwartet. Daarnaast is hij vaste begeleider van enkele koren en bij ‘Zingend naar de Zondag’ te Stadskanaal. Concertreizen werden gemaakt naar België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië en Polen. Gerwin was verschillende keren te beluisteren op de radio en werkt mee aan diverse tv- en cd-opnamen.
 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen